Annons:

IATA emot svart lista över flygbolag

Branschorganisationen IATA motsätter sig EU-kommissionens förslag om att införa en svart lista över flygbolag som betraktas som osäkra. Samtidigt planerar Frankrike en egen svart lista, efter den senaste tidens flygolyckor.

– Säkerhetsinitiativ bör ha en direkt och positiv inverkan. Svartlistning har en straffande verkan och uppnår inget för att direkt förbättra säkerheten, fastslog IATA i ett uttalande i onsdags, uppger ATWOnline.
Samtidigt framhölls att flygbolagsindustrins framgång då det gäller att minska svåra olyckor ”till stor del är ett resultat av globala standardföreskrifter och internationellt samarbete. Det finns däremot ingen global standard för svartlistning.”
IATA har utvecklat programmet Operation Safety Audit som beskrivs som ”den första globala normen för hantering av flygbolags säkerhet. I år kommer över 100 flygbolag att bli granskade med hjälp av programmet, skriver ATW.
Igår avslöjade Frankrike planer på att publicera sin egen svarta lista över flygbolag kännetecknade av dålig säkerhet. Transportminister Dominique Perben, som tidigare visat sitt stöd för EU:s planer på en svart lista, uppger i tidningen Le Monde att landet vill agera snabbt för att stävja den oro som finns hos allmänheten.
– Under de kommande dagarna kommer den franska civilflygsauktoriteten DGAC att publicera olika listor på nätet, säger Perben till Le Monde, enligt Airwise News. I likhet med USA och Storbritannien kommer vi att förse passagerare med all den information vi har tillgänglig.
Planer finns också på att, vid slutet av året, publicera regler som tvingar turoperatörer och företag som chartrar andra flygbolag, att informera passagerarna när biljetterna köps, om vilket plan de kommer att flyga med.
En lista över ”godkända” flygbolag planeras också.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024