Annons:

Ölvemarks köper sargat Scandorama

Bussresearrangören Ölvemarks och Bergkvara Buss köper Scandorama. Som en del av uppgörelsen ingår ett kapitaltillskott på 18 miljoner som används för att betala in den stora momsskulden som uppdagats av Skatteverket.

Både en intern och extern utredning pågår dock för att få klarhet i hur och varför Scandorama inte har betalat in moms under fyra år. En chef på Scandorama har varit avstängd och misstänks för att ha förskingrat stora belopp, vilket kan ha koppling till det misstänkta momsfusket. Enligt uppgifter till Travel News har bolaget övervägt en polisanmälan, men någon sådan har ännu inte gjorts enligt Bengt Ölvemark. Chefen är tillbaka på jobbet för att vara ”tillgänglig för frågor”.
– Jag har inte mer att säga om detta. Vi kämpar med näbbar och klor för att snabbt sätta oss in i Scandoramas verksamhet. Jag ber att få återkomma när vi skaffat oss en helhetsbild, säger Ölvemark.
Köpet av Scandorama betyder att ursprungsaffären har svängt 180 grader, eftersom den tidigare planen var att Scandorama skulle överta Ölvemarks och redan ägde 20 procent. Den affären skrinlades dock när turbulensen runt Scandorama nådde stormstyrka genom det misstänkta momsfusket och polisutredningen mot tidigare huvudägaren Johan Malmqvists misstänkta fusk med provisioner. Nu hoppas Scandorama på lugn och ro.
– Vi får stabila ägare med ett trovärdigt och bra varumärke. Beppe Bugeja som köpte bolaget av Johan Malmqvist i november var seriös i sin satsning att komma in på svenska marknaden, men han hade ju ingen aning om att det skulle dyka upp en stor skatteskuld, säger Scandoramas vd Birgitta Kjellander.
Bergkvara Buss, som är Ölvemarks och Scandoramas största bussleverantör, går in som 45-procentig delägare i Ölvemarks, vilket möjliggjorde affären finansiellt.
– Scandorama har varit lite dåligt skött och hamnat i blåsväder, men det finns tradition och kunnande. Det finns synergier, och redan i höst flyttar vi in i Scandoramas fastighet här i Malmö, säger Bengt Ölvemark.
Men det finns även flera starka skäl för Ölvemarks och Bergkvara Buss att rädda Scandorama. De båda bussresearrangörerna har gemensam anslutningstrafik och är de enda bussbolagen som använder sig av busscharterterminalen Öresundsterminalen, som ägs av Bergkvara Buss. Ölvemark menar dock att det inte var avgörande för förvärvet.
Scandoramas turbulenta år
• Okt 2008 En katastrofförlust på 30 miljoner kronor 2007 har fått bolaget i gungning.
• Nov 2008 Johan Malmqvist säljer Scandorama till maltesiske Beppe Bugeja som tillför kapital som räddar bolaget från konkurs.
• Febr 2009 Ekobrottspolisen genomför skatterazzia på Scandorama. Misstankarna rör provisioner som Malmqvist fört över till eget bankkonto i Schweiz. Han avgår som vd och Birgitta Kjellander tillträder.
• Maj 2009 Skatteverket misstänker bolaget för momsfusk. 18 miljoner av deras tillgångar spärras.
• Juni 2009 Ölvemarks köper Scandorama.
 

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024