Annons:

Över 400 miljoner i förlust för SAS

Årets första hälft innebar fler passagerare och ett förbättrade intäkter. Men resultatet vänder från vinst till en stor förlust.

Perioden januari till juni i år gav SAS 20,98 miljoner kronor i intäkter, att jämföra med 20,63 i fjol. Antalet passagerare ökade med 4,1 procent till 551 000 och enhetskostnaden har sänkts med 4 procent genom sparåtgärder. Men resultatet rasar från 172 miljoner i vinst till 409 miljoner i förlust.
En förklaring är att kostnaden för flygbränsle ökade med drygt 1,1 miljard kronor sedan motsvarande period i fjol.
– Det relativt höga bränslepriset sjönk något under det andra kvartalet men har ökat igen under juli månad, vilket är en stor utmaning för hela flygbranschen. Under det andra kvartalet ökade SAS bränslekostnad med cirka 800 miljoner kronor jämfört med samma period föregående år, främst till följd av att bränslesäkringen ger mindre effekt i år samt en svagare växelkurs mellan kronan och dollarn. Liksom tidigare, hanterar SAS fluktuationer i flygbränslepriset genom säkring av flygbränsle, införande av flygbränsletillägg samt proaktivt yieldmanagement. Yielden har gått ned med 2,7 procent i kvartalet men justerat för öppnandet av en ny interkontinental linje till Shanghai samt ytterligare linjer för fritidsresenärerna har den underliggande yielden varit svagt positiv, säger koncernchef Rickard Gustafson.
För det andra kvartal visar flygbolagskoncernen en vinst om 320 miljoner kronor, att jämföra med 551 miljoner i fjol.
SAS lämnar inte någon prognos för helåret på grund av ”osäkerhet i den ekonomiska utvecklingen, flygbränslepriserna och valutakurser samt ett starkt konkurrenstryck”.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024