Annons:

Direktflyg säger upp sina svenska piloter

Direktflyg kan inte behålla svenska piloter anställda enligt svenska kollektivavtal. Nu säger de upp piloterna, men fortsätter trafiken som vanligt efter årsskiftet. – Vi hade inget hellre önskat än att ha svenska piloter och svenska kollektivavtal. Vi har förlorat pengar de senaste åren. Att göra den här förändringen är ingenting som vi vill göra, men vi måste, säger vd Tezz Tordsdotter Ohlsson.

Direktflyg säger att de har försökt behålla svenska piloter och svenska kollektivavtal, men det går inte. Piloterna sägs nu upp, men verksamheten ska fortsätta som vanligt. Efter årsskiftet anlitar flygbolaget utländska operatörer, skriver DT.

– Tittar vi på flygmarknaden i dag så finns det inga flygbolag som inte brottas med lönsamheten. Det gör att man blir tvungen att se över kostnaderna och så även vi, säger vd Tezz Tordsdotter Ohlsson.

Under samtal med pilotfacket har det framkommit att piloterna hellre blir uppsagda än får ändrade arbetsvillkor.

– En pilot i Direktflyg kan jobba 40 timmar i veckan enligt giltigt kollektivavtal, säger Tezz Tordsdotter Ohlsson.

Men på grund av flygbolagets trafik är det inte någon pilot som arbetar mer än 75 procent.

– Det är naturligtvis inte piloternas fel men vi kan inte avlöna folk på 100 procent när de jobbar 60 procent. Det kan ingen. Men efter diskussioner med pilotföreningen har det aldrig varit aktuellt att dra ned tjänstgöringen då de tycker att det är bättre att piloterna blir uppsagda.

Tordsdotter Ohlsson säger att man har försökt lägga fram förslag på besparingar bland annat i villkor i tjänstgöringsbilagan, produktionstillägg och pensionslösningar.

– Problemet är att vi har en motpart som inte ens kommer till förhandlingsbordet. I en förhandling finns ett givande och ett tagande.

Nu ska Direktflyg i stället arbeta med underleverantörer som inte verkar under svenska kollektivavtal. Man ska inte ta in kontraktspiloter utan använda sig av företag som har anställda piloter.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024