Annons:

De ska visa hur hotell sparar energi

Hotell S:t Clemens i Visby och Stora Brännbo i Sigtuna ska visa hur hotell kan man minimera sin energiåtgång. De har blivit utvalda att delta i EU-projektet Nearly Zero Energy Hotels.
– Vi hoppas kunna sprida det vi gör som ett gott exempel, säger Menette von Schulman från Hotell S:t Clemens till TN:s webb-tv.

Ända sedan Menette och Carl von Schulman köpte Hotell S:t Clemens i Visby har deras miljöengagemang varit stort. Redan efter ett år var hotellet Svanenmärkt och idag jobbar de till exempel med kemikaliefri städning.

När EU-projektet Nearly Zero Energy Hotels lanserades för något år sedan sökte Menette och Carl von Schulman för att komma med, och man lyckades. Tillsammans med Stora Brännbo i Sigtuna antogs Hotell S:t Clemens som två av totalt 14 hotell i Europa.

– Vi är såklart jättestolta att vi får vara ett av hotellen i det här projektet. Vi hoppas kunna sprida det vi gör som ett gott exempel, säger Menette von Schulman, delägare i Hotell S:t Clemens.

Ett syfte med Nearly Zero Energy Hotels är att omvandla 14 hotell i sju länder till det som kallas ”nära-noll-energi-hotell”. Det innebär att hotellets drift kräver väldigt lite energi samt att den energi som krävs till största delen kommer från förnyelsebara energikällor i närområdet.

Två av de 14 hotellen ska komma från Sverige. Företaget Sustainable Innovation, som har gjort gallringen, fick in 26 svar från svenska hotell.

Janine af Klintberg, projektledare på Sustianable Innovation, berättar att det också är ett kommunikativt projekt.

– Tanken är att de här pilothotellen demonsterar genomförbarheten. Sedan ska resultaten spridas och få andra hotell att imitera, säger Janine af Klintberg.

Hon berättar att i EU står byggnader för 40 procent av den totala energiförbrukningen.

– Vi vill visa hur man kan göra stora förändringar på hus och beteenden för att nå förbättringar.

Det är också meningen att hotellen som valts ut även ska kunna påverka gästerna till ett nytt beteende.

Hotell S:t Clemens består av flera byggnader där den äldsta är från 1600-talet.

– Så vi har lite utmaningar när det kommer till energifrågor i våra fastigheter. Vi ska investera i Bergvärme under året. Det blir den stora och första investeringen vi ska göra, säger Menette von Schulman.

Investeringen är på drygt halv miljon kronor, men Menette von Schulman räknar med att den har betalat sig på sex år.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024