Annons:

Resetrenderna för 2021: distansarbete och en ny typ av staycation

COVID-19 har haft en stor inverkan på resandet under 2020. Nu kommer Airbnb med sin analys av de främsta trenderna som kommer omdefiniera resandet under 2021. Svenskarna fortsätter att leva, arbeta och spendera tid med vänner och familj, borta hemifrån på ett säkert sätt och fokuserar mindre på traditionell turism, enligt ett pressmeddelande.

Baserat på analys av sökningar och data över bokningar för nästa år följer här resetrenderna som kommer omdefiniera resandet under 2021, skriver Airbnb i ett pressmeddelande:

Bo och arbeta var som helst

Samtidigt som distansarbete är en fortsatt verklighet för många visar ny data från Airbnb att resenärer använder denna flexibilitet för att utforska nya sätt att leva och arbeta på under 2021. Allt från att arbeta från en idyllisk, lantlig plats till att testa nya områden och städer att bo i innan ett stort beslut eventuellt tas om att faktiskt flytta dit.

Globalt sett från juli till september i år har det skett en ökning på 128 procent i gästrecensioner som nämner orden “relocation”, “relocate”, “remote work” och “trying a new neighbourhood” jämfört med samma period förra året.

I Sverige visar data från Airbnb en växande trend bland svenska gäster som söker på långtidsboende (över 28 dagar) i lantliga områden under september och oktober* där fler än 12 procent av de totala antalet sökningar gällde långtidsboende. Några av de mest populära områdena för längre bokningar är Åre, Sälen, Gotland, Kristianstad och Härjedalen.

Ny definition av “staycation” – äventyr i norr och lokala tillflykter

Eftersom osäkerheten ligger kvar enligt ett pressmeddelande kommer inrikesresor att vara en viktig trend även under 2021. Data från Airbnb visar att svenskarna blickar mot norr med vackra skärgårdar och norrsken, samt mot landsbygden som omgärdar Stockholm. Äventyr i berg och fjäll lockar, men även sköna och avkopplande pauser på landsbygden. Några av de mest eftersökta platserna för en staycation nästa år innefattar:

  • Västernorrlands län

  • Dalarna

  • Stockholm län

  • Norrbotten

  • Södermanland

Samtidigt har 2020 skapat ett behov av mänsklig kontakt där familjer i högre utsträckning vänder sig till Airbnb för ett säkert sätt att samlas. På Airbnb var över hälften av alla resor som det söktes på inför nästa år för tre eller fler personer, vilket visar att människor reser tillsammans i “bubblor”. Över sommaren skapades även tre gånger fler önskelistor globalt med ordet “familj” i titeln än förra sommaren, en trend som har fortsatt att ökat mer än 2,5 gånger under september jämfört med samma period förra året.

Planer för framtiden – drömmar om skidåkning och sol

För framtida inspiration drömmer svenskarna även om utländska äventyr, vilket återspeglas i de destinationerna som trendar bland sökningar för resor under 2021 (destinationer med störst procentuell ökning bland sökningarna sen förra året). Medan intresset för en staycation med skidåkning växer så vill vi, när pandemin är över och restriktioner samt rekommendationer börjar hävas, åka till de snödränkta skidorterna i Alperna men även till Portugal, Spanien och Balearerna. De trendigaste destinationerna för 2021:

  • St. Martin de Belleville, Frankrike

  • Faro, Portugal

  • Ibiza, Spanien

  • Shinjuku, Japan

  • Bilbao, Spanien

* Enligt Airbnbs data baserade på de svenska destinationer som har den största ökningen i sökningar av svenskar den 30 september 2020, jämfört med samma tid förra året.

** Baserat på andelen 28+ dagars inhemska bokningar av svenska gäster i september och oktober 2020, jämfört med samma period förra .året

Kommentarer är stängda.

Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024