Annons:

Annons:

Turistboom i Stockholm – hotellen räcker inte

Trots en historisk utbyggnad av hotellrum står Stockholm kort med bäddar för sina gäster. ”Antalet rum kommer inte att räcka med den förväntade ökningen gäster”, säger Tora Holm på Invest Stockholm till Dagens industri.

De närmsta fem åren planerar Stockholms län för 4.900 fler hotellrum. Dessutom finns möjlighet att marknaden tillför ytterligare upp till 1.600 rum, genom planerade projekt som i dag bedöms som osäkra.

Trots det förväntas det bli brist på hotellrum framöver. Minst ytterligare 1.000 rum efterfrågas, enligt rapporten Hotellrapporten som Invest Stockholm ligger bakom.

”Den främsta anledningen är efterfrågan förväntas växa mer än utbudet. Om man räknar antal rum så kommer de inte räcka till om man tittar på den förväntade ökningen”, säger Tora Holm, affärsutvecklare på Invest Stockholm.

Enligt rapporten är det främst besökare från Indien, Kina och USA som väntas öka, vilket beror på en växande medelklass i Asien. Men även etableringen av nya flyglinjer till Stockholm ökar antalet internationella besökare till Stockholm.

Historiskt sett växer Stockholm med 700 nya hotellrum per år. Men 2017 stod ut från tidigare år då stadens hotellbestånd tillfördes mer än 1.800 rum, motsvarande en ökning om 7,6 procent jämfört med året innan.

”Efterfrågan i Stockholm har ökat fantastiskt mycket och det är jättepositivt. Vi har haft en stor utbyggnad av kapaciteten och det har satt press på priser och på lönsamheten”, säger Thomas Jakobsson, branschekonomiskt ansvarig på branschorganisationen Visita till Dagen industri.

Prognosen för 2018 till 2022 är att utbudet ska öka med 3,4 procent per år, medan antal sålda rum förväntas öka till 3,7, vilket lämnar Stockholm med ett fortsatt gap i sökandet efter rum.

2017 hade Stockholm över 14 miljoner kommersiella gästnätter för alla anläggningstyper, det vill säga alltifrån hotell till camping. Med det placerade sig Stockholm på 12:e plats bland europeiska städer. Den årliga tillväxttakten av kommersiella gästnätter i huvudstaden är 4,7 procent mellan 2000 och 2017.

En kommentar

  1. Gittan Goding: Konstigt. Hade inte Stockholm bara runt 15 dagar förra året som hade 95 % OCC eller mer? Det finns vid 95 % OCC fortfarande flera tusen rum kvar att bo på. Tittar vi på +97 % så vad det enbart 3 dagar. Vi kan inte bygga fler hotell för ett par dagar per år när Stockholm är fullbokat. Fokusera istället för att få hit gästerna de övriga 350 dagarna på året.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.