Annons:

Knappen sök – brännhet i resebranschen

Konkurrensen i sökmotorerna hårdnar när de stora charterbolagen fokuserar allt mer på sökmotoroptimering. För när sponsrade länkar blir allt dyrare vill alla synas i det vanliga sökresultatet.

I snitt söker Googles användare i Sverige på ordet resor 823 000 gånger i månaden, enligt statistik från Google Adwords. Att köpa första positionen för ordet resor via Google Adwords kostar drygt 10 kronor klicket. De 50 vanligaste reserelaterade sökorden genererar minst 11 miljoner sökningar i månaden i Sverige, enligt beräkningar som utgår från Googles söktrafik. Att synas i det vanliga sökresultatet blir därför allt viktigare för resebranschen.
– 90 procent av de som bokar söker information på nätet, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.
När Travel News söker på ett stort antal reserelaterade sökord i Google är mönstret tydligt. Det är nischaktörer som Kilroy Travels, Travelstart och resebyråkedjan Big Travel som positionerar sig bäst i Googles sökresultat. På hotellrelaterade sökord är det framför allt olika bokningssajter som dominerar. De stora charterbolagen som Ving, Fritidsresor och Apollo dyker upp här och var men sällan på de bästa positionerna. Flygbolagen finns inte överhuvudtaget på utlandsdestinationer, men dyker upp här och där på inrikesdestinationer.
Travelstart har 20 frilansare som skriver relevanta texter och reseguider som sökmotorerna gillar. De har också startat separata sajter som Backpacking.se för att kunna länka till sin bokningssajt och öka värdet på Travelstart i Googles ögon. En betydande del av deras
10 000 besökare om dagen kommer från sökmotorer och sökpubliken tittar ofta på fler sidor än besökare från andra trafikkällor.
– Vi ser hur många konkurrenter kopierar vår strategi med bloggar och hur vi länkar, säger Carolina Palmqvist, vd på Travelstart.
Att arbeta med relevant innehåll är ofta det enda sättet att lyckas i hårt konkurrensutsatta branscher som resebranschen. Tidigare arbetade sökoptimerare mycket med att rikta ett stort antal länkar mot sajten som skulle optimeras, men Google har skärpt sina riktlinjer för sökmotoroptimering och har exempelvis förbjudit försäljning av länkar.
Kilroy Travels är ytterligare en nischaktör som lyckas bra i sökmotorerna. Och Google är ett självklart fokus när de planerar att uppgradera sin sajt. Även för Kilroy Travels är egna medier med relevant innehåll nyckeln till framgång i sökmotorerna.
– Vi lägger stora pengar på att synas i det organiska söket. Med tanke på att vår målgrupp är ungdomar är det jätteviktigt att synas där de är, säger Camilla Arneving, marknadschef på Kilroy Travel.
Om det för två år sedan var så kallade affiliates, fristående sajter som säljer trafiken vidare till exempelvis resesajter, som tog hand om söktrafiken så lyckas resebranschens egna sajter numer allt bättre med att synas hos Google. Det behöver inte bara bero på att resebranschen har blivit duktigare på sökmarknadsföring. Google förändrar hela tiden sina algoritmer som bestämmer vilka sökträffar som ska visas när användarna exempelvis skriver in orden ”charter phuket”. Och Google föredrar garanterat reseföretag som funnits på webben länge och fyller sina sajter med relevant innehåll framför affiliatesajter som oftast är illa utformade länksamlingar med lite snabbt hoprafsad text mellan länkarna.
Om affiliatesajterna alltmer försvinner bort från den första resultatsidan på konkurrensutsatta ord så kommer vi sannolikt få se de stora charterbolagen ta för sig mer i framtiden. Ving anställde den erfarna sökkonsulten Annika von Schliben i februari i år. I dag arbetar hon mest med sponsrade länkar, men hon planerar för en ordentlig sökmotoroptimering av Ving.se till nästa sommar. Hon vet vad hon vill göra med sajten, men det handlar om att utvecklarna är fullbokade med andra projekt.
– Större bolag har traditionellt förlitat sig på sina starka varumärken och nischaktörer har sett chansen att lyckas och tagit den, säger Annika von Schliben som tidigare arbetat på flera konsultbolag inom sökmotoroptimering.
Ving har länge arbetat med konsulter på området, men det har handlat om små uppdrag och små lösningar.
– Det är skillnad att arbeta inom en organisation och att vara utomstående konsult. Jag får höra allt som är på gång inom organisationen och kan komma med mina synpunkter. Alla är medvetna om sök i dag och de lyssnar på mig, säger Annika von Schliben.
Annika von Schliben tror att resebolagen mer och mer kommer att anställa egna sökoptimerare i stället för att jobba med konsulter.
– En konsult gör ofta bara det mest grundläggande. Som anställd har jag mer tid att lägga på detaljer, säger hon.
URBAN LINDSTEDT

Kommentarer är stängda.