Annons:

Momshärvan växer runt Scandorama och Ölvemarks

Det tyska Skatteverket, Finanzamt, har hittills krävt in 13-15 miljoner kronor av bussresearrangörerna Scandorama och Ölvemarks för fusket med obetald tysk vägmoms. Det avslöjar Travel News i sitt nya novembernummer.

Under hösten har ansträngningarna från tyskt håll intensifierats. Bland annat fick bussbolaget Göranssons Buss, som kört resor åt Ölvemarks fram till 2008, en buss beslagtagen i Hamburgsområdet för några veckor sedan. Körningen skedde på uppdrag från annan kund än Scandorama och Ölvemarks.  Ändå fick chauffören  reseförbud, bussbolaget fick hämta hem de strandsatta resenärerna med en annan buss och först efter att bussbolaget betalt cirka 20 000 euro kunde bussen lösas ut. Problemet förvärrades att allt inträffade på en söndag. Anledningen var att Göranssons Buss inte i tid lämnat ut fakturor till Finanzamt om sina tidigare uppdrag för Ölvemarks och Scandorama och begärt så kallad omvänd momsskyldighet.
 
Göranssons Buss kräver nu att Ölvemarks och Scandorama ersätter dem, eftersom det i deras tidigare kontrakt varit bussresearrangörens ansvar att betala tysk vägmoms.
– Vi kommer att gå skadefria. Vi har fått löften från båda bolagen. De har varit lite mer ödmjuka att prata vägskatter än innan detta uppdagades, säger Magnus Göransson på Göranssons Buss.
 
Finanzamt kräver in vägmomsen genom att kontakta bussbolagen som hyrt ut bussar till Ölvemarks och Scandorama och begär in alla fakturaunderlag för genomförda körningar. Bussbolagen kan hänvisa till så kallad omvänd momsskyldighet, vilket betyder att momsen ska betalas av Scandorama och Ölvemarks. Det är också vad de två bussresearrangörerna uppmanar bussbolagen att göra. Men bussbolag som inte hörsammar  Finanzamts krav och skickar in underlag riskerar att precis som Göranssons Buss bli stoppade i Tyskland och på plats bli sköntaxerade.
 
Även danska Skatteverket kräver in 2-3 miljoner från bussbolag som kört via Danmark till Tyskland för de båda bussresearrangörerna. Enligt dansk lag är det bussbolagen som ska betala in momsen, men exempelvis Mark Limousine, som i flera år var Scandoramas största bussleverantör, ligger i strid med Scandorama vilket kan sluta i tingsrätten.
 
– Avtalet är tydligt. Scandorama ska betala vägmomsen. Vi försöker nu driva in pengarna från dem, säger Christer Litzell, vd för People Travel Group, som äger Marks.
 
TN har även tagit del av ett kontrakt mellan parterna där det står tydligt att bussresearrangören ansvarar för vägmomsen.  Ölvemarks koncernchef Bengt Ölvemark vill inte diskutera enskilda avtal och menar att det i grunden är bussbolagen som gjort fel.
– Men vi har tagit hand om det här för att få ordning. Vi har olika avtal med olika
Fakta: Momshärvan 
Turistbussar i Danmark och Tyskland ska betala vägmoms. Enligt nya regler i Tyskland är det bussresearrangören som ansvarar för inbetalning, i Danmark bussbolaget. Granskningen av Scandorama och Ölvemarks visar att varken de eller deras inhyrda bussbolag betalat vägmoms.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024