Annons:

Inget ljus i tunneln för SJ

SJ:s kostnader fortsätter att skena och ännu är ingen ljusning i sikte. Istället ökar förlusterna för andra året i rad.

– SJ är i en besvärlig situation och den negativa trenden är inte bruten. Vårt pågående resultatförbättringsarbete har inte varit tillräckligt kraftfullt och vi måste fortsätta att jobba med att dra ned utgifter och öka intäkterna, säger vd Jan Forsberg.
Förlusten på 78 miljoner för första halvåret i år kan jämföras med -4 miljoner förra året, som var första året efter bolagiseringen. Det är främst kostnaderna för personal, underhåll och ersättningstrafik som har skjutit i höjden, trots att SJ :s resultatförbättringsprogram gett 116 miljoner kronor första halvåret. Årets budget på en förbättring i storleksordningen 600 miljoner kronor för 2002 kommer inte nås.
– Det var inte realistiskt beräknat och blir snarare runt 400-450 miljoner kronor. Bland annat räknade man med att de svåra omförhandlingarna av avtal med bland Kustpilen skulle gett resultat i år, men det kommer ta längre tid.
Ett problem med de olönsamma trafikeringsavtalen som skrevs under 90-talet är enligt Forsberg att SJ förbundit sig att köra med stor kapacitet, men sedan inte lyckats fylla tågen. Utfallet av omförhandlingarna kommer att ha stor betydelse för lönsamheten.
– Vi kommer nå lönsamhet, men först nästa år eller året därpå, säger Jan Forsberg, som tillträdde i april i år som vd.
Är det sämre ställt med SJ än du trodde innan du började?
– Det är inte bättre i alla fall. Av historiska skäl har inte flexibilitet byggts in vid långa avtal. Det är ett kulturarv från tiden då vi var ensam försörjare av järnvägar och det inte fanns behov att vara affärsmässiga.
Karin Starkman Ahlstedt

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024