Annons:

”SJ ska gå med vinst 2004”

SJ har ett tufft år bakom sig. Miljardförlust, skarp kritik från revisorerna som ifrågasatt bolagets överlevnadsförmåga och en kontrollbalansräkning som innebär att det egna kapitalet måste återställas före 15 september. Ändå ser SJ:s vd Jan Forsberg positivt på framtiden och utlovar vinst redan 2004. Men SJ har problem att övervinna, inte minst bristande förtroende hos resenärerna.

– I dag ligger vi bland de tio mest kända varumärkena. Men bara på plats 96-97 när det gäller förtroendet, inte helt utan fog.
Jan Forsbergs recept för att få SJ på fötter är att förbättra baskvalitén: säkerhet, punktlighet och hela och rena tåg. SJ ska också rensa upp i biljettfloran.
– Desutom måste vi ha fler tåg när folk vill åka och färre när det är dålig beläggning. Det krävs en beläggning på upp mot 45-50 procent för att nå lönsamhet. Med 20 procent på vissa turer tjänar vi inga pengar.
Men för att SJ:s tåg ska fortsätta rulla på svenska räls även efter 15 september krävs att de får ett kapitaltillskott från staten.
En konkurs är inte ett troligt scenario, eftersom både regering och kristdemokrater utlovat stöd, över en miljard.
Forsberg menar att bolaget egentligen inte fick något eget kapital alls vid bolagiseringen 1 januari 2001.
– Det var intecknat redan när SJ bildades i och med förlustavtalen, men vi märkte inte detta förrän i december 2002.
De två största förlustavtalen är Kustpilen och Bergslagstrafiken, som inte går att bryta förrän 2007. Trots optimism inför framtiden ser Jan Forsberg samtidigt hot.
– En risk är att vi får konkurrens från utländska tågbolag som får köra tågtrafik i Sverige med statliga bidrag, medan vi får inte ta emot bidrag från staten enligt EU-reglerna.
Ändå säger sig SJ välkomna konkurrens. Om monopolet på lönsamma tåglinjer slopas vill SJ införa slotauktioner.
– Konkurrens ska stå om kunden inte om spåret. Tågbolagen bör få slots till marknadspris på de mest attraktiva linjerna. På mindre linjer kan Rikstrafiken sköta upphandlingen.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024