Annons:

Resekontodebitering ska göra tågresan enklare

SJ har ett nytt lockbete på plats för att locka fler företag att boka resor on line direkt hos SJ: Möjligheten att fakturera resorna via Amex och Diners resekonton.

Hittills har företagsbokningarna direkt in i SJ:s bokningssystem Commeo stått för endast 5 procent av tågbolagets totala företagsförsäljning. Den överlägset viktigaste försäljningskanalen är fortfarande resebyråerna.
Genom den nya tekniska lösningen som betalkortsföretagen och SJ arbetat fram kan företagen faktureras via kortföretagens resekonton. Kundföretagens adminstration förenklas och tågresandet kan inkluderas i resestatistiken som kortföretagen sammanställer.
– Det är viktigt steg för oss för att kunna öka vår egenförsäljning, säger Thomas Mann, ekonomichef på SJ Försäljning.
Genom den tekniska betalningslösningen via resekontot kan SJ börja bearbeta storföretagen på allvar.
– Vi har exempel på stora kunder som är beredda att boka allt sitt resandet via webben under förutsättning att det finns en resekontolösning, säger Thomas Mann.
Först ut bland kortföretagen var American Express i början på året. Även Diners är i gång och har använt Vägverket som pilotkund. First Card kör fortfarande tester, enligt Mann.
SAS företagsbokning på nätet har kunnat faktureras via resekonton sedan en längre tid.
– SJ är den andra stora leverantören på banan och vi hoppas att fler följer efter, säger försäljningsdirektör Lars Wernblom på American Express.
Sedan en månad tillbaka använder Systembolaget SJ:s on line-bokning med debitering via resekonto. Den tekniska lösningen har utarbetats av parterna tillsammans med American Express BTA och IT-bolaget Nordic Travel Clearing, NTC.
Systembolagets anställda är flitiga tågresenärer och mycket av resandet är korta sträckor.
Sedan ett år kan medarbetarna boka tågresor on line hos SJ, men då har debiteringen skett till den anställdes individuella betalkort.
Nu fyller medarbetaren i sitt kostnadsställe i bokningsdialogen och kostnaden överförs sedan till resekontot hos Amex BTA.
– Det är en förbättrad service till våra anställda som slipper skriva reseräkningar och Systembolaget kan samla alla resebyråbetalningar samt alla tågresor som bokats direkt hos SJ på samma ställe vilket minskar vår administration, säger Lambros Andreasson, inhyrd travel managementkonsult hos Systembolaget.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024