Annons:

Inspektörer ska kontrollera SAS-piloter

På luftfartsmyndigheten Skandinavisk tillsynskontor är man orolig för att konflikten mellan SAS-ledningen och flygbolagets piloter kan påverka flygsäkerheten. Inspektörer ska nu följa med på flygningar för att observera piloternas arbetssituation och prestation.

Inspektörer från luftfartsmyndigheten Skandinavisk tillsynskontor, STK, ska följa med på SAS-flygningar för att se om arbetsklimatet blivit så dåligt att det påverkar säkerheten. Efter konflikterna mellan piloter och ledning har STK beslutat att för första gången skicka inspektörer av den anledningen. Inspektörerna ska följa med på fyra flygningar inom Europa under veckan.
– Vi sitter väldigt tajt timmar i sträck. Vi är oroliga för våra jobb. Klart att man pratar om anställningsotryggheten, piloter emellan, och klart att de samtalen blir känslosamma, säger Bo Säbb, ordförande för Svensk Pilotförening, SPF, som organiserar de flesta av SAS piloter.
– Vi tycker att det är rimligt att undersöka hur ofta irritationen kommer upp under flighterna, om man är förbannad eller inte och om koncentrationen störs, säger Egil Cederborg, avdelningschef tillsynsavdelningen på Luftfartstyrelsen, enligt DN.
STK har ännu inte noterat några händelser som får dem att tvivla på säkerheten.
– I tidigare situationer – till exempel hot om uppsägning – har vi kunnat notera att piloterna skött sitt jobb helt professionellt, säger Sven Christiansson, STK.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024