Annons:

SAS siktar på vinst 2011

Sällan har väl SAS koncernchef Mats Jansson sett så nöjd ut som när han presenterade flygbolagets resultat för andra kvartalet. Om det berodde på att han var lättad för att han bestämt sig för att hoppa av det tuffa jobbet som koncernchef eller att det ser ljusare ut för SAS förtäljer inte historien. - Vi har sett positiva signaler sedan mars. Om vi justerar för askmolnseffekter gick vi med vinst på nästan en halv miljard under andra kvartalet i år.

Flygbolagets förluster före skatt slutade på 600 miljoner kronor för andra kvartalet. Dras de 700 miljonerna för askmolns-krisen bort, då SAS tvingades ställa in 5 200 flighter samt omstruktureringskostnader på 365 miljoner, uppvisar flygbolaget en vinst på 464 miljoner.   
– Vårt besparingsprogram Core SAS biter mer än någonsin. Det här är första gången jag känner att vi får en hävstångseffekt. Vi sänker kostnaderna mer än vad priserna faller samtidigt som marknaden ökar, säger Mats Jansson.
Under första halvåret sjönk flygbolagets enhetskostnader med 6,7 procent. Och mer ska sparas. Hittills har SAS implementerat 71 procent av SAS Core-programmet på totalt 7,8 miljarder. Hälften av besparingarna kommer inte att slå igenom i SAS resultat förrän 2011-2012.
– När vi genomfört allt kommer våra kostnader att vara i paritet med våra konkurrenter. Håller världsekonomin i sig tror vi att 2011 kommer att bli ett resultatmässigt positivt år för SAS.
SAS ser ett ökat resande i både Economy Extra och businessklass och har haft en rekordhög beläggning främst på interkontinentala flygningar.
– Därför återinsätter vi ett långdistansplan och ökar avgångarna till Asien och USA samtidigt som vi ökar turtätheten mellan huvudstäderna från och med september.
Det finns dock orosmoln för SAS. Yielden, intäkten per passagerarkilometer, låg 6,6 procent lägre i Scandinavian Airlines jämfört med andra kvartalet i fjol.    
– Vi möter hård konkurrens som leder till fortsatt yieldpress, inte minst på norsk inrikes, säger Mats Jansson. 
När SAS efter extremt tuffa år börjar närma sig något som liknar ljusning väljer Mats Jansson att lämna flygbolaget. På finansmarknaden togs beskedet emot med besvikelse av analytikerkåren som hade förväntat sig att SAS-chefen skulle fullfölja uppgiften att ta SAS till fast mark igen. Nu vilar detta tunga ansvar på hans efterträdare. 
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024