Annons:

Samoa flyttar på datumlinjen

Öriket Samoa i Söderhavet har ledsnat på att vakna sist i världen varje dag. Nu flyttar landet datumlinjen och blir istället först att möta gryningen.

Flytten gör att Samoa hamnar väster om den internationella datumlinjen istället för öster. Landet får då en tidsskillnad på bara en timme till den viktiga samarbetspartnern Nya Zeeland, istället för ett dygn som det är nu.
  
Ändringen görs vid midnatt den 29 december i år, enligt ett pressmeddelande från söderhavsarrangören Tour Pacific. När samoanerna kliver upp morgonen därefter är det redan den 31 december och en dag har helt försvunnit.
 
Att ett land byter tidszon kanske låter konstigt, men det är ganska vanligt att klockan på olika platser inte följer den egentliga tiden. Egentligen ska tiden ändras med en timme för var 15:e grad longitud, men ett stort land som Kina har till exempel valt att ha Pekingtid i hela landet. Tittar man på tidszonerna på en världskarta är det också tydligt att det som borde vara raka linjer i själva verket har en hel del krokar och utvikningar.
 
Samoa har ändrat tid förut. För 119 år sedan hoppade landet åt andra hållet över datumlinjen för att hamna tidsmässigt närmare amerikanska handelsmän i Kalifornien. Idag när nästan lika många samoaner bor i Australien och på Nya Zeeland som på Samoa, har regeringen bestämt sig för att hoppa tillbaka åt andra hållet.
Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024