Annons:

Så lång semester vill svensken ha

Sju av tio svenskar vill ha minst fyra veckors semester i rad, trots att det inte finns några vetenskapliga belägg för att en lång semester är bättre än en uppdelad.

Hela 71 procent av svenskarna uppger att de behöver minst fyra veckors sammanhängande ledighet under sommaren för att bli utvilade nog att börja jobba igen, skriver DN. Siffrorna är framtagna av Sifo som har gjort en undersökning på uppdrag av campingkedjan First Camp.
 
Långledigt är allra viktigast för kvinnor, enligt undersökningen. 75 procent av kvinnorna säger att de behöver fyra veckor ledigt eller mer för att koppla av, medan 66 procent av männen uppger samma sak.
 
Trots det så finns det inga vetenskapliga undersökningar som visar att en lång sammanhängande ledighet är bättre än att dela upp semestern.
 
– De få studier som finns säger att längden inte spelar någon roll, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Karolinska institutet till DN.
 
Däremot finns vetenskapligt stöd för att det tar en vecka att varva ned, och att den sista semesterveckan används för att varva upp igen.
 
– Det talar för att tre veckor är en bra längd, men det finns som sagt inget som fastställer det.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024