Annons:

Nu ska det bli enklare att ta med taxfreesprit på flyget

Från och med 2014 kan flygpassagerare som kommer från länder utanför EU ta med sig skattefri alkohol och parfym.

– Det innebär att man kan resa utanför EU, alltså från ett tredje land som vi kallar det, in i EU och transferera där och ta med sig en förseglad påse med taxfreevaror, parfym eller drycker, säger Anders Lennerman, säkerhetsdirektör på Swedavia, som äger de stora svenska flygplatserna, till Dagens Eko i Sveriges Radio.

Beslutet börjar gälla i januari 2014. I dag är det inte tillåtet att ta med sig den alkohol och parfym som köpts i länder utanför EU på anslutningsflyg inom EU. Beslutet innebär att du i framtiden ska kunna köpa taxfreesprit och parfym i exempelvis New Delhi och få ta med den genom säkerhetskontrollen på Helsingfors flygplats innan du flyger sista biten till Stockholm. Idag beslagtar den finska säkerhetspersonalen spriten och parfymen.

Förutsättningen för att få ta med sig alkoholen och parfymen hem efter mellanlandningen är att den köpts antingen på flygplatsen eller ombord och att varorna är förpackade i speciella förseglade påsar.

De nya reglerna är ett resultat av en tidigare EU-överenskommelse om att avskaffa det så kallade vätskeförbudet på flygplatser. Förbudet infördes på grund av risken för terrorattentat. EU-länderna är också överens om att gå vidare.

Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024