Annons:

Resebranschens egen schlagerjournalist på plats i Malmö

I kväll, tisdag, när Eurovisions första semifinal avgörs i Malmö har resebranschen sin egen schlagerlady på plats i pressrummet. Lilian Brunell, som till vardags arbetar på Svenska Resebyråföreningen, byter under två veckor skepnad till schlagerjournalist och håller på Belgien, Cypern och Estland i kväll.

Travel News har tagit tempen på schlageruppladdningen i Malmö – och på resebranschens First Lady inom schlagervärlden.

Har schlagerfebern infunnit sig i Malmö?
– Febern stiger för varje dag allteftersom fler internationella besökare och press anländer. I fredags öppnade Euro Village på Gustav Adolfs Torg och många Malmöbor hittade dit i helgen eftersom det var fint väder.

Vilket år i ordningen är det som du bevakar schlager-EM?
– Det är åttonde året som jag är pressackrediterad och totalt elfte gången om jag räknar med Stockholm 2001.

Vad gör du om dagarna?
– Hela förra veckan har mestadels gått  åt till att intervjua artisterna, dels i presscentret och dels på deras hotell. Denna vecka blir det fokus på repetitionerna, semifinalerna och finalen på lördag.

Du är ju resebyråveteran och jobbar annars på kansliet på SRF, hur har du lyckats bli schlagerjournalist och hänger i Malmö med presskort?
– 2005 var jag i Kiev men inte pressackrediterad. Grekland vann med Elena Paparizou och eftersom jag är Greklandsfantast bestämde jag mig medverka som journalist 2006. Just då hade jag ingen aning om hur jag skulle fixa ackrediteringen. Några månader innan tävlingen i Aten var jag tjänstledig från mitt dåvarande jobb för att resa jordenrunt och i samband med resan skrev jag resereportage för en finlandssvensk dagstidning. Under tiden vann Lordi i Finland och det blev stor uppståndelse. Det resulterade i att tidningen också ville ha reportage från Aten, så min första artistintervju någonsin var med Lordi. Sedan dess har jag jobbat för olika tidningar, webbsidor, radio etc. 

Vad är det roligaste som hänt hittills där nere?
– Personligen är det att träffa alla Eurovision-vänner från när och fjärran som jag fått genom åren. På invigningen träffade jag tävlingens äldsta fans – det är en tant från Belgien som är 103 år. Ifjol var hon i Azerbaijan. I Eurovision Song Contest finns ingen ålderssegregering och inte heller några andra barriärer. Alla är välkomna.

Vad är det galnaste?
– Tillsvidare har det inte var så mycket galenskaper. Ukraina har med sig en jättemänniska som heter Igor. Han är 243 cm lång och ska uppträda på scenen med Zlata i semifinal 1. Det kan man  ju tycka är ganska ’galet’.

Vilken är den hetaste kändisen som du spottat?
– Här i Malmö är det helt klart Bonnie Tyler. I alla fall för mig. Speciellt som jag minns hennes tidigare hits ”It’s a Heartache” och ”Total Eclipse of the Heart”. Här om kvällen sprang jag på Ana Matronic, sångerska i ett av mina favoritband, Scissor Sisters. Hon är här för att kommentera för BBC och jag passade på att intervju henne. Dessutom visade hon sin tatuering innanför underläppen.

Hur mycket får du sova?
– För lite. Eftersom jag är här i två veckor så gäller det att vara strategisk och undvika sena kväller under första veckan, så gott det nu går. Nu har officiella invigningen varit och tillställningarna duggar tätt och det blir max 5-6 timmars sömn per natt.  


Har du något hett skvaller att bidra med?
– Tyvärr inget skandalaktigt. Jag måste ha missat det. Men många tyckte det var konstigt att Hollands Anouk inte var med på invigningen i söndags. Förutom att framföra sitt bidrag så är det EN tillställning man förväntas delta i och det är invigningen.

Vilken är din favorit till semifinalerna och till finalen?
– Det beror på om vi pratar om mina personliga favoriter eller de som jag tror klarar sig bäst. De skiljer sig ofta åt. Om vi håller oss till mina tre personliga favoriter så är det Cypern, Belgien och Estland i semifinal 1, som för övrigt är den svagare av semifinalerna. I semifinal 2 är det Island, Georgien och Azerbaijan. Nu vet vi ju inte vilka som kommer till final ännu, utöver de som är direktkvalificerad, dvs. Sverige och The Big Five som är Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Bland dessa är Italien min storfavorit.

Vad tror du om Robin Stjernbergs chanser?
– Jag tror att han kommer plus / minus 10.

Vi måste ju ha några turistiga frågor också. Märks det i Malmö att det är schlagerfest på G?
– Staden är smyckad i Eurovision-temat ”We are one” och det finns färgglada fjärilar överallt som representerar temat.  EuroVillage på Gustav Adolfs Torg har öppnat och där pågår aktiveter hela tiden. Det är live uppträdanden, P4 Malmöhus sänder direkt, tävlingarna kommer att visas på storbild och en massa annat. Men för många Malmöbor pågår livet som vanligt – åtminstone under vardagarna.

Tycker du de utnyttjar möjligheten att marknadsföra staden och regionen mot turister?
– Det ordnas en hel del utflykter och cykelturer för den tillresta pressen. Jag har tillsvidare bara hört positiva omdömen om Malmö stad som upplevs som ren, liten och därmed lätt att förflytta sig och alla är hjälpsamma och trevliga. Malmö marknadsför sig också som en klimatsmart stad och för sitt vatten. All media och deltagare har fått specialvattenflaskor som vi kan fylla på vid speciella tappställen.  Även andra länder passar på att marknadsföra sig. I helgen fick Estland stor uppmärksamhet då man ordnade aktiviteter på Gustav Adolfs Torg och Birgit som tävlar för landet uppträdde med sitt band

Bor du på hotell – och i så fall lever det upp till dina krav?
– Jag bor faktiskt i lägenhet. Eftersom jag är här i 16 dagar och då är det skönt att ha lite mer utrymme.

Dina förväntningar inför tävlingarna?
– Eftersom jag redan sett och hört samtliga tävlingsbidrag, så är jag mycket förväntningsfull på Petra Medes manus, mellanaktsnummer och allt runtomkring bidragen. Där är ju SVT exceptionellt duktiga. I årets Melodifestival var mellanakterna bättre är bidragen enlig min mening.

Mer finnas att läsa på Lilians  blogg:
www.lilianseurovision.blogspot.com

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024