Annons:

Färre turisminvesteringar trots ökat resande till Norden

Investeringarna i nordisk turismverksamhet har minskat med 17 procent.

Den sammanlagda summan för de nordiska länderna landade på 896,4 miljoner euro under 2012. Detta motsvarar en minskning med totalt 17 procent jämfört med 2011 (1 077,9 miljoner euro). Samtidigt har resandet och gästnätterna i Norden ökat rekordartat.

– För första gången har vi siffror som presenterar ett nordiskt investerarindex för turistnäringen. Sedan 2011 har vi sett hur turisminvesteringarna har minskat, och vi kan konstatera att det antagligen sjunker ytterligare under 2013. Samtidigt prioriterar vår omvärld upp satsningar på turism för att vi ska resa dit. Det är kritiskt att se till vad vi kan göra på nordisk basis för att stärka vår internationella konkurrenskraft och attrahera fler besökare och investerare till Norden, säger Jan Lundin, vd Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Norge sticker ut i undersökningen, och har tvärtom ökat sina investeringar med 4 procent. I Sverige minskade turisminvesteringarna med 21 procent, i Finland med 15 procent och i Danmark minskade investeringarna mest med 47 procent.

De statliga anslagen för marknadsföring av turism i de nordiska länderna är i princip kvar på samma nivåer 2012 (77,8 miljoner euro), som under 2011 (77,4 miljoner euro).

Turistnäringens nordiska investerarindex presenteras av Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS), tillsammans med Business Sweden, SIVA, Investinor, Innovasjon Norge och Invest in Finland. Syftet är att årligen mäta de kapitalinvesteringar som görs i den nordiska turistnäringen.

 

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024