Annons:

SMS vinner över vykort på semestern

Sms har den senaste tiden slagit ut vykort, under utlandssemestern. Så många som 66 procent av svenska resenärer skickar sms medan 31 procent skickar vykort. Det visar Tickets Novus-undersökning.

För fem år sedan svarade 73 procent i Ticket-undersökningen att de skickade vykort hem under utlandssemestern. Men nuförtiden är vykort ett ovanligt inslag i svenska brevlådor. Bara 5 procent av svenskarna svarar att de skickar ett flertal vykort på semestern och 26 procent skickar ett eller ett par vykort.

– Att skicka vykort har blivit ute, mycket tack vare att det är så enkelt att sms:a, uppdatera statusen på sociala medier och att e-posta nära och kära där hemma på resan. De få vykort som skickas går ofta till äldre släktingar, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor. 

Att det i dag finns Wifi på de flesta hotell och caféer på resmålen skyndar på utvecklingen och skapar nya sätt att hålla kontakt med de där hemma.

– De flesta resenärer har idag en tätare kontakt med de där hemma under utlandsresan än tidigare, mycket tack vare att mobiltelefoner och internet används i större utsträckning även utomlands, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Skillnaderna mellan olika åldersgrupper är stora. SMS är förvisso mest populärt för alla åldrar, men unga resenärer, 18-29 år, använder Instagram och uppdatering av sociala medier mycket mer än genomsnittet. De som är 50-65 år ringer telefonsamtal, e-postar och skickar vykort oftare än den genomsnittliga svenska resenären.

– Tiden då unga ringde ett collect call för att meddela oroliga föräldrar att allt var väl under semestern är förbi. I dag räcker det ofta med en uppdatering på sociala medier, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Så håller vi kontakten med de där hemma

1. SMS, 66 procent
2. Telefonsamtal, 41 procent
3. Uppdatering på sociala medier, 32 procent
4. Skickar ett eller ett par vykort, 26 procent
5. E-post, 22 procent
6. Bilder på instagram, 16 procent
7. Skickar ett flertal vykort, 5 procent

Kommentarer är stängda.