Annons:

Annons:

Trump bakom turistras till New York

Antalet turister i New York väntas i år minska för första gången på sju år. Stadens officiella turistorganisation menar att nedgången beror på Donald Trumps protektionism och retorik.

New Yorks officiella turistorganisation NYC & Company har tvingats revidera sin tidigare prognos för 2017 från plus till minus sedan Donald Trump valdes till president i november. Det skriver New York Times.

Nu uppger turistorganisationen att antalet internationella turister förväntas minska med 300 000 jämfört med i fjol, då 12,7 miljoner internationella turister kom till New York. Minskningen beräknas kosta stadens näringsliv minst 600 miljoner dollar, motsvarande cirka 5,4 miljarder kronor, i förlorad försäljning.

Fred Dixon, vd för NYC & Company, säger att Donald Trumps uttalanden och beslut har gett bilden av USA:s gästfrihet en törn. Detta samtidigt som potentiella turister planerar sina semestrar för 2017.
– Européerna börjar komma till New York runt påsk och fortsätter sedan hela sommaren, Det är då vi kommer att se hur stor inverkan Washingtons retorik verkligen får på resandet, säger han.

Även reseaktörer utanför USA har märkt att intresset för USA minkskar. För några veckor sedan skrev Travel News att data från resesökmotorn Kayak visar att sökningarna på flyg från Storbritannien till Tampa och Orlando har rasat 58 procent sedan presidentinstallationen. Och enligt flygappen Hopper har sökningarna på internationella flygningar till USA backat med 17 procent sedan Donald Trump tog makten.

Och i en enkät som Global Business Travel Association, GBTA, skickade skickat ut till sina europeiska och amerikanska medlemmar framgår att 47 procent av de europeiska företagen förväntar sig minskat affärsresande. Dessutom svarade 17 procent att de redan avbrutit affärsresor till USA på grund av den ordern om det reviderade inreseförbudet som ska träda i kraft den 16 mars.

I Sverige uppgav Flygresor.se i förra veckan att intresset för resor till USA har minskat med nära på 22 procent under 2017 enligt en analys av över 24 miljoner flygsökningar på sajten.

I den Sifo-undersökning som är en del av Tickets återkommande resvaneundersökning Ticket Collection som också presenterades förra veckan, svarade nio procent av svenskarna att presidentvalet i USA påverkar deras resande.
Dessutom syntes i februari de första tecknen på en avmattning i USA-resandet i Tickets bokningsstatistik.

LÄS OCKSÅ: Ett klavertrump för turismen

 

En kommentar

  1. Lennart: Jag tror den starkaste effekten är att USD har stärkts emot de flesta valutor. Jag tror Trump kan vara medskyldig till försämringen för New York. Klart att en kosmopolitisk liberal delstat som New York skyller på Trump. Precis som en ärkekonservativ delstat som Oklahoma eller Mississippi skulle skylt allt negativt på Obama.
    Svara

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

CRM Manager
Sista ansökningsdag:
11 May, 2018
Thabela Travel söker reseproducent för Sydamerika
Sista ansökningsdag:
30 April, 2018
JB TRAVEL SÖKER EN NY KOLLEGA!
Sista ansökningsdag:
16 May, 2018
FIELDWOOD TRAVEL I YSTAD SÖKER GRAVIDITETSVIKARIE
Sista ansökningsdag:
15 May, 2018
Sales Representative
Sista ansökningsdag:
14 May, 2018