Annons:

Annons:

Visit Sweden förlorar upphovsrättsbråk mot fotograf

Visit Sweden tvingas betala 256 000 kronor till en fotograf efter ett upphovsrättsbråk.

I december för två år sedan stämde fotografen Richard Ryan Visit Sweden på 2,5 miljoner kronor för omfattande upphovsrättsbrott. Bakgrunden var att flera av hans bilder olovligen hade använts i helsidesannonser och guideböcker över hela världen, skriver Dagens Media.

Stockholms tingsrätt går delvis på fotografens linje och Visit Sweden har valt att inte överklaga domen. Visit Sweden får betala 256 000 kronor för de 40 bilder som bolaget använt. Något skadestånd ska inte betalas ut.

– Även om tingsrätten inte kunde styrka att Visit Sweden agerat vårdslöst och därför inte kunde utdömas skadestånd vann vi huvudfrågan jag kämpade för. Beloppet är nog det högsta någonsin i ett sådant här mål, säger Richard Ryan till dagensmedia.se.

Fotografen säger att han efter advokatskostnader går i princip plus minus noll på att driva målet.

– Min process har kostat 250 000 kronor medan Visit Sweden har lagt ut någonstans runt två miljoner kronor. Det ser inte heller bra ut för dem att ha varit indragna i en sådan här process.

Visit Sweden säger dock att deras rättegångskostnader har uppgått till 850 000 kronor och poängterar att tingsrätten är tydlig med att Visit Sweden inte har agerat oaktsamt.

– Tingsrätten gick på vår linje vad gäller ersättning till Richard Ryan. Det har också klarlagts att vi inte har agerat oaktsamt, utan att vi har gjort allt vi kunnat för att hanteringen av bilderna skulle gå rätt till, säger vd Thomas Brühl.

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

Sales Specialist till Sheraton Stockholm
Sista ansökningsdag:
02 April, 2018
Key Account Manager – Seniorer
Sista ansökningsdag:
18 March, 2018
Travel & Meetings Manager
Sista ansökningsdag:
19 March, 2018
Teamleader till contact center, vikariat på ca 1 år
Sista ansökningsdag:
30 March, 2018
Travel Consultant
Sista ansökningsdag:
28 March, 2018
General Manager till nytt boutiquehotell i Stockholm
Sista ansökningsdag:
02 April, 2018
På nytt jobb