Annons:

Snöbrist i Alperna hotar turismen – konstsnö allt vanligare 

Det råder vårvärme i österrikiska Alperna där Anders Bengs befinner sig för att åka snowboard. De senaste säsongerna har varit absurda, enligt honom. – Frekvensen av konstiga värmeböljor har ökat, säger han till TT. Alperna har länge varit ett mecka för svenska sportlovsfirare. Men skidorterna kämpar för sin överlevnad till följd av ett varmare klimat.

På många platser hålls skidsäsongen i gång av konstsnö. 90 procent av pisterna i Italien, varav många ligger på relativt låg höjd i såväl Apenninerna som i Alperna, är beroende av artificiell snö. Men det är inte gratis och det påverkar också miljön.

– Om man äger en skidanläggning får man fundera kring klimatanpassning. Kanske blir man tvungen att korta ner säsongen och man får vara mer beredd på att mycket av snön kan regna och smälta bort under vintern, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

– Konstsnö är en möjlighet. Det har dock påverkan på både klimat och miljö, det kostar en hel del energi att driva snökanonerna och så går det åt mycket vatten. Och även konstsnön kan ju smälta bort när det blir varmare.

3 kommentarer

  1. Anonym: De senaste 10 vintrarna har snöförhållanden i Alperna varit mycket bra, liksom även iår. För 20-30 år sedan däremot var det vanligt med sten och jord i pisterna, med repade skidor som resultat. Idag finns inga stenar i pisterna. Alperna kommer kunna erbjuda bättre pister än i fjällen även i framtiden.
  2. Johan: Varje år i sportlovstider kommer det artiklar om den stora snöbristen i Alperna. Förra året hade TT letat upp en skidort helt utan snö. Den låg dock i Apenninerna och inte i Alperna vilket man påstod. Jag har besökt tre olika skidorter i Italien, Schweiz och Frankrike i år. Alla hade bra med snö. Som skribenten ovan skriver så var snöläget mycket sämre i början av nittiotalet.
  3. Galt Falk: Så tröttsamt med larmrapporter om snöbrist i Alperna. Det kommer naturligtvis att vara utmärkta snöförhållanden även i framtiden, varje år letar journalister upp några skidorter som haft snöbrist i 50 år p g a ett utsatt läge. I år har ALLA välkända skidorter perfekta snöförhållanden med flera meter snö i pisterna.
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024