Annons:

Nya resegarantlagen träffar fel när kunden gör sin egen paketresa

Regeringens utredare presenterade i veckan sitt betänkande avseende ett förbättrat resegarantisystem i Sverige. Många delar av betänkandet är positiva, men Svenska Resebranschföreningen är kritisk till att utredningen inte föreslår en infasning som till exempel Tyskland genomfört. Där möjliggör en statlig garanti en smidig övergång till nytt system, berättar man i ett pressmeddelande.

“Många kommer då att välja att boka delarna i paketet själva. Därmed går man miste om skyddet som paketreselagen ger konsumenterna. Vi tror knappast att detta är utredningens avsikt”

Utredningens förslag går ut på att resenärerna via en avgift skall bygga upp en ny resegarantifond som skall täcka 75 procent av resenärernas återbetalningskrav. Resterande 25 procent skall täckas av resegarantier ställda av researrangörerna själva.

– Fonden kommer att ta många år att bygga upp. Under denna tid måste researrangörerna fortsatt stå för hela resegarantin samtidigt som man måste debitera kunden ytterligare 80 kronor för försåld resa. Detta kan tyckas lite men priset spelar stor roll vid val av resa. Många kommer då att välja att boka delarna i paketet själva. Därmed går man miste om skyddet som paketreselagen ger konsumenterna. Vi tror knappast att detta är utredningens avsikt, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Didrik von Seth, SRF

Den tidigare regeringens direktiv till utredningen innehöll bland annat en formulering där ett nytt system inte fick ”finansieras” av staten. Därför föreslår man att en avgift på 80 kronor för resor som kostar över 5 000 kronor skall bygga upp fonden i fem år.

– Vårt förslag är att staten, precis som det är gjort i Tyskland, garanterar denna fond under uppbyggnadsskedet. Om staten under uppbyggnadsfasen behöver betala ut ersättningar till resenärer kan detta framgent återbetalas av fonden. Vi kan inte se att detta innebär statlig finansiering, säger Didrik von Seth.

Här hittar du hela utredningen.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024