Annons:

Gamfonden Apollo försöker stoppa Air France-KLM:s köp av SAS

Investmentbolaget Apollo i affärspress utmålade som en “gamfond” gick bet på budgivningen av det krisande flygbolaget SAS. Fonden sätter sig nu på tvären och försöker hindra affären att gå igenom. Detta genom att stoppa en utbetalning från SAS till budvinnarna, rapporterar norska E24. Samtidigt rusar aktien tvåsiffrigt.

Knappt en vecka har gått sedan ett konsortium bestående av kapitalförvaltaren Castlelake, Air France-KLM och den danske finansmannen Henrik Lind tillsammans med danska staten lämnade det vinnande budet i SAS kapitalanskaffningsprocess. 

Nu tar resan kring det krisande flygbolaget en ny dramatisk vändning.

Den förlorande budgivaren, det USA-baserade investmentbolaget Apollo Global Management, som tidigare skjutit till 700 miljoner dollar i lån till SAS under rekonstruktionsprocessen, försöker hindra affären från att gå igenom.

Detta genom att stoppa en betalning om 3 miljoner dollar, motsvarande knappt 33 miljoner kronor, från SAS till vinnarna. Flygbolaget hävdar i en inlaga till konkursdomstolen i New York att betalningen är av yttersta vikt för att slutföra transaktionen, skriver den norska affärstidningen E24.

”Utan att betala utgiftsersättningen kan SAS inte säkra den finansieringen som är nödvändig för att slutföra chapter-11-processen”, skriver SAS.

Medan Apollo i en separat inlaga invänder mot den korta tidsfristen att invända mot utbetalningen samt kräver att domstolen över huvudtaget inte ska tillåta betalningen.

Eftersom affären mellan SAS och konsortiet heller inte är undertecknats än är det fortsatt teoretiskt möjligt för Apollo att lämna ett bud på SAS direkt till domstolen, enligt E24.

SAS-aktien rusade först med 25 procent under morgonen och sedan efter Di:s publicering med hela 55 procent på Stockholmsbörsen.

SAS-aktien rusade först med 25 procent under morgonen och sedan efter Di:s publicering med hela 55 procent på Stockholmsbörsen.Foto: Skärmavbild

Under tisdagsmorgonen har rusade SAS-aktien initialt med 25 procent på Stockholmsbörsen. Efter Di:s återrapportering av E24:s nyhet rusade aktien med 55 procent.

Jens Pedersen, Sydbank

Sydbanks SAS-analytiker Jacob Pedersen uppger mejlledes för Di att hans bästa gissning till morgonens första stora uppgång är att blankare återköpt aktier för att ta sig ur sina korta positioner. Samtidigt menar han att det sker lite sent och att han nog hade förväntat sig att det skulle ske redan under förra veckan efter nyheten om det vinnande budet på SAS. 

Han anser att det vore högst spekulativt att tro att Apollos försök att stoppa affären skulle innebära något värde för befintliga aktieägare.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024