Annons:

Andra coronavåg drabbar SAS hårt

Idag torsdag kom SAS kvartalsrapport för perioden augusti till oktober 2020. Det är nattsvart för det skandinaviska flygbolaget skriver SAS vd Rickard Gustafson i en kommentar. "Efter att ha sett hur efterfrågan långsamt återhämtade sig under sommaren, ledde ett snabbt ökande antal fall av covid-19 i september och oktober tyvärr till nya restriktioner i hela Europa, med minskad efterfrågan som följd."

Den pågående covid-19-pandemin har lett till en minskning av intäkterna med över 77 procent jämfört med samma kvartal föregående år. För att dämpa effekterna av intäktsbortfallet fortsatte arbetet med att minska kostnaderna och de totala rörelsekostnaderna reducerades med 53 procent jämfört med motsvarande period föregående år till 5,8 miljarder SEK. Men den låga efterfrågan på resor gör det omöjligt att nå ett positivt resultat, vilket uppgick till -3 miljarder SEK under kvartalet, en minskning med 4,3 miljarder SEK jämfört med föregående år. En framgångsrik rekapitalisering ledde till en stark kassa som uppgick till 10,2 miljarder SEK i slutet av kvartalet. Kassaflöde från den löpande verksamheten slutade på -2,9 miljarder SEK. Detta var inom det intervall vi tidigare kommunicerat, när man tar en högre återbetalningstakt till kunder för inställda resor i beaktande, enligt ett pressmeddelande.

SAS har under året fått 14,25 miljarder i bidrag och lån i första hand av danska och svenska staten. Det lär dröja innan skattebetalarna får tillbaka sina pengar enligt vd Rickard Gustafson. Han skriver följande i sin kvartalsrapport:

– Vi förväntar oss ett svagt operativt kassaflöde i första kvartalet 2021 på grund av låg efterfrågan under vintersäsongen kombinerat med den ökade takten på återbetalningarna. Vår uppfattning är fortsatt att återhämtningen för flygbranschen kommer att fortgå till 2022 innan efterfrågan når mer normala nivåer, med en återgång till nivåerna före covid-19 ytterligare några år efter det.

Fjärde kvartalet (augusti till oktober)

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024