Annons:

”Bra drag på marknaden för piloter”

Drygt 80 piloter fick se sig om efter nya jobb när Nextjet gick i konkurs i maj. Majoriteten av dem har i dagsläget fått nya jobb. ”Det är ganska bra drag på marknaden för piloter”, säger Martin Lindgren, ordförande på Svensk pilotförening till Dagens Industri.

”Flygbolagen måste under de närmsta åren ta ett större ansvar under de närmsta åren för att återigen göra pilotyrket till ett yrke människor vill utbilda sig till. De senaste 10-15 årens extrema kostnadsjakt har lett till förfärliga villkor för vissa piloter”, säger han.

Är förhållanden för piloter sämre i dag än tidigare?

”Ja, absolut. Piloter arbetar betydligt hårdare än för 15 år sedan. Lönerna har inte hängt med och arbetstiderna är längre.”

Nextjets konkurs är bara toppen av isberget för en svensk flygbransch som kommer från en turbulent period. I veckan beräknas 80 procent av Ryanairs piloter i Sverige gå in i den omfattande strejk som redan pågår inom företaget. Detta på grund av arbetsförhållanden som beskrivs som ohållbara.

På SAS varnade nyligen piloternas svenska fackförbund om pressade arbetsförhållanden till följd av de inställda flighter bolaget plågats av under sommaren.

2 kommentarer

  1. thomas: på vilket sätt arbetar piloterna hårdare, nu när arbetstiderna är reglerade ingen pilot arbetar mer än tror 800 tim per år, gäller alla SAS FR BA etc etc. Ett bra betalt halvtidsjobb.
  2. thomas: Förstår att Next jets piloter fått jobb, utöver deras utbildning timmar etc är de extremt duktiga i sitt arbete. Har rest flera ggr med bolaget och i hård vind har de hanterat flygplanet med bravur, kommer speciellt ihåg en flygning TLL-ARN där ordet hårda kastvindar var bara förnamnet.
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024