Annons:

Annons:

EU röstade för passagerarregister

EU-parlamentet röstade i dag torsdag ja till ett stort register över flygpassagerare. Flygbolag måste samla in en mängd uppgifter om sina passagerare, bland annat val av mat ombord, och lämna över till myndigheter.

Registret som EU-parlamentet röstade igenom heter PNR, som står för Passenger Name Record. Det är flygbolagen som flyger i EU som måste samla in uppgifterna och lämna över dem till brottsbekämpande myndigheter i medlemsländerna.

Bland de uppgifter som ingår finns namn, adress, resplan, bagageinformation, platsnummer, kontokortsuppgifter och val av mat ombord. Det senare innebär att myndigheterna håller reda på om resenärerna äter till exempel halal, kosher, vegetariskt eller annat. Flygbolagen ska tvingas lämna över all information som passagerarna lämnar när flygbiljetter bokas.

Uppgifterna i EU-registret ska sparas i fem år. Syftet är att använda det för brottsbekämpning. Det har debatterats i flera år och fick förnyad skjuts i samband med attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo förra året.

Registret har mottagit kritik för att göra för stort intrång i passagerarnas personliga integritet och för att vara ineffektivt.

Läs mer här om vilka konsekvenser registret kan få för resebranschen.

4 kommentarer

 1. Aida: Ok. Vad innebär detta för oss researrangörer som bokar flygbiljetter? Ska vi behöva ta extra uppgifter från kunden , typ som uppgifter som passinfo samt fullständiga namn och födelsedata vid bokningstillfället som vi gör för resor till Förenta Staterna eller Ryssland eller kommer dessa att scannas vid flygplatsen? Bra om ni kan följa upp och komplettera detta så att artikeln blir fullständig.
  Svara
  • travel_admin: Aida, vi jobbar på det. Återkommer. Mvh Daniel Hirsch, Travel News
   Svara
  • travel_admin: Mer information här, Aida: http://www.travelnews.se/arrangor/oklart-vad-eus-nya-register-innebar/ /Daniel Hirsch, Travel News
   Svara
 2. Erik: Detta för att kartlägga alla veganer där ute, månne?
  Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

4 KOMMENTARER ÖPPNA
Australienresor söker resesäljare
Sista ansökningsdag:
10 oktober 2018
Team Manager till Customer Service i Sverige
Sista ansökningsdag:
10 oktober 2018
Service and Sales consultant
Sista ansökningsdag:
14 oktober 2018
Inside Sales Representative
Sista ansökningsdag:
4 oktober 2018
MSC Cruises söker Flight Reservation Agent
Sista ansökningsdag:
19 oktober 2018
Affärsreserådgivare till AKI Travel
Sista ansökningsdag:
2 oktober 2018