Annons:

EU straffar SAS för kartell

EU-kommissionen har åter antagit beslutet att bötfälla SAS och tio andra flygfraktbolag på totalt 776 miljoner euro. SAS kommer att överklaga beslutet.

Det var i november 2010 som EU-kommissionens bötfällde elva fraktflygbolag för överträdelser av konkurrensregler inom fraktflyget. Beslutet upphävdes av EU-domstolens tribunal 2015 på förfarandemässiga grunder. Nu har dock kommissionen reviderat sitt beslut och åter körfält flygbolagen.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

De ursprungliga böterna var på 799 miljoner euro för samtliga flygbolagen. SAS Cargos del uppgår till 70,2 miljoner. SAS håller dock fast vid att SAS Cargo inte har deltagit i en global kartell och kommer att överklaga beslutet.

Enligt nyhetsbyrån Direkt var kartellen verksam från december 1999 till februari 2006 och fastställde nivåer på bränsletilläggsavgifter och säkerhetstilläggsavgifter genom bilaterala och multilaterala kontakter mellan bolagen.

SAS överklagandet kan ta flera år.
”Vi ifrågasätter starkt att EU-kommissionen åter antar ett beslut som redan har upphävts av EU-domstolen en gång. SAS har under hela processen samarbetat med EU-kommissionen och har under drygt elva år argumenterat mot EU-kommissionens uppfattning att SAS Cargo skulle ha deltagit i en global kartell”, säger Marie Wohlfahrt, SAS chefsjurist i ett pressmeddelande.

Kommentarer är stängda.

Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024