Annons:

Premium

Icelandair gör rekordvinst – den transatlantiska trafiken har återvänt

Det har varit en orolig tid för flygbolagen, men resenärerna verkar nu ha återvänt. Åtminstone enligt Icelandairs senaste kvartalsrapport. Det isländska flygbolaget mer än fördubblade antalet passagerare jämfört med samma period förra året och var under tredje kvartalet uppe i passagerarsiffror som motsvarar 82 procent av 2019 års kapacitet. I oktober var dessa siffror uppe i hela 99 procent, enligt ett pressmeddelande.

”Bokningsstatusen under fjärde kvartalet är stark även om vi förväntar oss lite motvind i vinter”

Icelandairs senaste kvartalsrapport tyder på att resandet efter pandemin börjar återgå till det  normala. Den visar en vinst på 645 miljoner kronor och rekordstora passagerarintäkter på 4,5  miljarder kronor.  

”Vi nådde 82 procent av 2019 års kapacitet och mer än fördubblade antalet passagerare från förra  året under tredje kvartalet. Det är fantastiskt att se hur snabbt vår transatlantiska marknad återhämtat sig och står för 43 procent av det totala antalet passagerare”, säger Bogi Nils Bogason,  President & CEO på Icelandair. 

Icelandair lyfte i september. Foto Icelandair

Bogi Nils Bogason, vd för Icelandair, menar att upptrappningsfasen efter pandemins utmaningar  krävt en gemensam ansträngning av hela företaget. Störningar på flygplatser och i leveranskedjor  påverkade Icelandairs verksamhet. Enligt Bogason ligger styrkan i flexibiliteten i både linjenätet och  verksamheten, vilken gjorde att de kunde utnyttja möjligheterna som fanns på alla marknader under  årets tredje kvartal. Dessutom fortsatte Icelandairs frakt- och leasingverksamheter att komplettera  intäkterna.  

”Bokningsstatusen under fjärde kvartalet är stark även om vi förväntar oss lite motvind i vinter.  Verksamhetsmiljön kommer att förbli utmanande, där vi ser räntor och olika kostnader stiga vilket  med största sannolikhet kommer att påverka efterfrågan. Vi tror dock att det kommer att finnas  fortsatt stora möjligheter för Island som en attraktiv destination och vi har en stark grund att bygga  vidare på”, avslutar Bogason. 

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024