Annons:

Isländska Wow Air vill till börsen

Isländska flygbolaget Wow Air siktar på att ta in mellan 200 och 300 miljoner dollar i samband med en börsintroduktion, som väntas ske inom 18 månader. Det uppger bolaget vd och huvudägare Skuli Mogensen för Financial Times. Skuli Mogensen räknar med att behöva sälja mindre än hälften av bolaget för att få in den önskade summan, skriver Di.

Wow Air, som säljer lågprisbiljetter till och från USA via sitt flygnav på Island, har haft det ekonomiskt tufft de senaste åren. För 2017 blev resultatet en förlust på 27,5 miljoner dollar före skatt, med intäkter på 486 miljoner dollar, och för innevarande år räknar bolaget med att göra en förlust på 6 miljoner dollar. Bolags-vd:n är dock optimist inför 2019, då han tror att bolaget ska gå med vinst och ha intäkter på 830-840 miljoner dollar.

Skuli Mogensen erkänner för tidningen att Wow Air varit dåliga på att hålla sina kostnader nere. Till exempel har bolaget valt att inte hedga utgifterna för jetbränsle, som i slutet av augusti kostade 92 dollar per fat – en ökning med ungefär 25 procent jämfört med ett år tidigare. Bolagets huvudfokus är enligt vd dock att öka kringintäkterna, som till exempel avgifter för extra benutrymme eller för mat ombord. Wow Airs genomsnittliga kringintäkter per resenär ligger för närvarande på 57 dollar, en ökning från 42 dollar i januari 2017.

Wow Air har också en del att göra vad gäller kundnöjdheten. Tjänsten Airhelp, vars affärsidé är att hjälpa resenärer att få ersättning för försenade eller inställda flygningar, rankar det i botten av 72 flygbolag vad gäller punktlighet, service och hantering av kompensationskrav.

”Vi måste bli bättre. Det ligger uppenbarligen i vårt intresse att lösa detta”, sade Skuli Mogensen i juni till tv-kanalen CNBC apropå jumboplaceringen.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024