Annons:

Snart invigs otursförföljda flygplatsen i Berlin

Den 31 oktober ska Berlins nya storflygplats tas i bruk, nio år försenat och med en slutnota tre gånger högre än beräknat, skriver Sveriges radio.

In i det sista pågår förberedelserna inför invigningen, som testet av utropen om att tvätta händerna och hålla avstånd. Att Berlins nya flygplats öppnar nu, mitt under coronapandemin, går på något sätt helt i linje med flygplatsens olycksaliga tillkomst, länge kallades den för Tysklands pinsammaste byggarbetsplats.

Tanken var att den tyska huvudstaden skulle fått en ståndsmässig flygplats redan för nio år sedan. Men precis innan invigningen 2012 uppdagades allvarliga brister.

I besiktningen fick flygplatsen över 14 000 anmärkningar, bland annat för brandskyddet. Men också tabbar som för korta rulltrappor och belysning som ingen, inte ens chefsingenjören, visste hur man kunde stänga av, gjorde Berlin och Tyskland till åtlöje internationellt, säger dagens flygplatschef Engelbert Lütke Daldrup till Sveriges radio.

– Vi tyska ingenjörer skämdes, säger chefen som fick ärva projektet och nu ror det i hamn, även om många Berlinbor vägrar tro det förrän de ser det.

Och med ett tidigare invigningsfiasko, nio års försening och en kostnad på cirka 40 miljarder kronor mer än beräknat blir det ingen påkostad premiär nästa lördag. Det här projektet är inget att brösta sig med, säger Engelbert Lütke Daldrup till Sveriges radio.

– Det blir ingen fest. Vi bara öppnar, säger flygplatschefen.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024