Annons:

Hotellpriserna sjunker

Hotellpriserna i världen har inte varit så låga på fem år och Stockholm har nu blivit Nordens billigaste hotellhuvudstad.

Priserna för en hotellövernattning har sjunkit tio procent i Stockholm under årets första hälft. Stockholm har därmed blivit Nordens billigaste hotellhuvudstad, enligt statistik från Hotels.com.
 
De svenska hotellpriserna följde den internationella trenden och dök under det första halvåret 2009. Något som innerligt gladde våra nordiska grannar. Allt fler strömmar hit, också tack vare en gynnsam valuta. För en dansk besökare har hotellpriserna i Stockholm sjunkit med 22 procent, jämfört med året innan, för den norska besökaren har priserna sjunkit med 9 procent och för den finske besökaren med 17 procent, om man också tar hänsyn till valutorna.
 
Samtliga svenska städer, som omnämns i statistiken, kan glädja sig åt ett ökat antal gäster från Norden men bara Helsingborgs hotellägare har lyckats öka intäkterna jämfört med året innan medan de i Malmö och Lund har tvingats sänka sina priser. I Göteborg har hotellpriserna kunnat hållas kvar på samma nivå.
 
För oss svenskar är det fortfarande oekonomiskt att semestra i våra nordiska grannländer. Danmark är det näst dyraste landet i Europa för oss. Endast i Schweiz är hotellrummen dyrare. Norge ligger på tredje plats, följt av Italien, Frankrike, Finland och Storbritannien. I Storbritannien har dock de genomsnittliga hotellpriserna sjunkit med 11 procent under första halvåret 2009 och i London med 10 procent, jämfört med samma period året innan. Både Köpenhamn och Oslo är dyrare hotellstäder än London för oss svenskar, trots att hotellpriserna i Oslo sjönk med med 14 procent jämfört med föregående år. Helsingfors däremot är snäppet billigare än London.
 
Bland de resmål som har haft den största prisökningen ligger Istanbul i topp. Där har hotellen blivit 24 procent dyrare under det första halvåret 2009, jämfört med samma period året innan. Från ett genomsnittspris på 889 kronor till 1 105 kronor. Över huvud taget är det resmål längre bort som har genomgått den snabbaste prisökningen. Hotellen i Kuala Lumpur, Shanghai, Tokyo och Bangkok har blivit dyrare. I Peking har dock det genomsnittliga hotellpriset sjunkit med 17 procent på ett år och Kinas huvudstad är nu den absolut billigaste hotellstaden för svenskar, enligt Hotel Price index från Hotels.com.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024