Annons:

Offensivt Topeja satsar vidare

Kändistäta Topeja Resorts fortsätter sin expansion - utanför fjällvärlden.Nu ska Sören Gyll (fd Volvo), Roland Nilsson (fd Scandic) och company satsa på golf- och badanläggningar i södra Sverige. Kanske fortsätter satsningen utomlands.

– Ja, de här gubbarna säger man ju inte emot, skrockar Thommy Backner, belåten vd för ett företag som inom fem år ska förvandla ytterligare tre hotell till kompletta resorts, med omfattande konferensanläggningar.
Nyheterna om nystartade Topejas strategiska hårdsatsning i fjällvärlden duggade tätt förra året. Först överförde Thommy Backner Sälens högfjällshotell till bolaget, i september 2001 införlivades Vemdalsskalets högfjällshotell och i mars 2002 övertog Topeja driften av Sunwing Resort i Åre. Och samtidigt som det före detta Sunwinghotellet förvandlades till Åre Tott Hotell & Spa, en ombyggnation för cirka sjuttio miljoner, så förvärvades Gammelgården i Sälen. Fjällen, och framför allt Sälen, har blivit en maktfaktor mot storstädernas konferensverksamheter.
– I Sälen har vi nu förfrågan om en konferens med 3 000 deltagare. Här har vi 5 000 bäddar och det är ganska unikt i Sverige. Du kan inte köpa 5 000 bäddar i Stockholm inom ett år.
När Topeja ska expandera ytterligare kommer konferensmöjligheterna att vara av största vikt.
– Vi bildade Topeja eftersom det saknas en stark och renodlad operatör inom resortområdet i Sverige, säger Thommy Backner.
Innan Topeja övertog anläggningen i Åre omsatte bolaget 90 miljoner kronor – en siffra som kommer att öka med cirka 60 miljoner i år. Inte nog med det.
Thommy Backner räknar med att omsätta 200 miljoner kronor inom tre år och 500 miljoner inom fem år. Då ska bolaget innefatta ytterligare tre högklassiga resort-anläggningar.
Och det är ingen tvekan om att bolagets styrelseproffs – Sören Gyll, Roland Nilsson och Bo Forsén – driver utvecklingen framåt.
– Bo är min mentor och Sören och Roland har varit mina vänner under många år. De har följt min verksamhet från sidan och när jag startade Topeja valde de att köpa in sig i bolaget och ta en plats i styrelsen. De har en enorm kunskap om fusioneringsarbete som varit viktig vid de stora köp vi gjort de senaste åren.
– Jag blev helt chockad den första gången vi satte oss i styrelsemöte. Vi är goda vänner, men jag insåg att de nog är vana att styra sina goda vänner. Allt det vänskapliga försvann och så ställdes det plötsligt hårda krav. Men det är roligt.
Styrelseordförande Gyll har, tillsammans med de andra, beslutat att Topeja ska utöka beståndet med ytterligare tre anläggningar. Nu söker de lämpliga objekt söder om Stockholm.
– Vi har ett ställe vi är intresserade av, men det har ännu inte kommit till förhandling. Nu vill vi satsa på golf, bad och spa. Vi söker i södra Sverige, men Spanien och Portugal är också intressant, säger Thommy Backner.
Stefan Sjödin

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024