Annons:

Rapport från London: ”100 procent är avbokat”

Ola Wallin, svensk egenföretagare och entreprenör i resebranschen i London ger en lägesrapport från en stad i undantagstillstånd. Ola driver sedan 2017 Notting Hill Bike Tours, där han erbjuder guidade turer i London med cykel, till fots och med minibuss.

Du är en svensk egenföretagare i reseindustrin i London – hur har coronaepedemin påverkat dig och ditt företag?

– Jag gjorde mitt senaste jobb som guide i mitten av mars. Nu är det naturligtvis stängt precis som allt annat inom sightseeing och turism. Mina kunder bokar på Notting Hill Bike Tours hemsida eller via Get Your Guide och TripAdvisor. Grupper bokar via mejl. Allt är 100 procent avbokat av kunderna själva ända in i slutet av juni. Jag har en del förfrågningar och offerter ute för sommar och höst och har en fortsatt dialog med dessa kunder. De flesta som anlitar mig som guide kommer från andra delar av Storbritannien eller utomlands ifrån. Jag hjälper även andra företag med ”meet and greet” på flygplatserna men även allt sådant är naturligtvis avbokat.

Är detta din huvudsakliga inkomstkälla?

– Guidning är min enda inkomstkälla. Jag påbörjade därför en deltidsanställning när pandemin började ta fart i London och avbokningarna duggade tätt men även den arbetsplatsen stängdes. Jag arbetar dock fortfarande med sociala medier och assisterar hemsidor och Facebook-grupper över hela världen med texter och bilder om London. I Sverige har jag bland annat Facebook-gruppen Upptäck London som jag håller igång så gott det går. Jag påbörjade en bok om London för två år sedan och fortsätter det här kanske den kommer någon vart.

Hur snabbt kan du vara back in bussiness när corona lägger sig?

– Omedelbart. Hela vårsäsongen är i princip redan förlorad och troligtvis större delen av sommaren. I juni blir de egenföretagare som uppfyller kriterierna för ekonomiskt stöd på grund av krisen krisen kontaktade av myndigheterna. Det finns ett krispaket för att hjälpa företagen som drabbats. Jag har en revisor som håller mig uppdaterad. Nu är det i princip noll kronor in men många utgifter rullar på som vanligt, som lokalhyra och försäkring. Jag har inga privata försäkringar som täcker företagets kostnader under stillestånd. Jag skulle ha anställt en väldigt duktig norsk tjej som guide i början på mars på 50 procent för sommarsäsongen, men det går ju tyvärr inte nu.

När du tittar ut genom fönstret – vad ser du? Hur beter sig Londonborna i dessa coronatider?

– Sedan mitten av mars är det lockdown i Storbritannien. Jag bor på en huvudgata i östra London. När jag tittar ut i dag är det till och med lugnare än förra veckan. Sannolikt på grund av sämre väder och att en av stadens största parker här bredvid stängdes i nyligen. I dag är det viss trafik, några större byggen, vägarbeten och underhåll är i gång. Från mitt fönster ser jag cirka 100 meters kö till mataffären och cirka 20 meters kö till apoteket. Vänner har sagt att de köat i upp till en timme för att komma in på de större matvaruhusen. Alla andra butiker är stängda. Kvällstid har några restauranger öppet för avhämtning.

För egen del så tar jag den motion man fortfarande har rätt att göra ett tillfälle per dag mellan ca 05.30-07.00 då det knappt är någon ute alls, inte ens i centralaste London som är en spökstad. Jag har hört att det varit trångt i tunnelbanan vissa dagar men där är jag sällan ens i vanliga fall. Jag försöker handla det viktigaste på fiskmarknaden och Borough Market innan 07.00. Jag har knappt varit utomhus andra tider. En tradition som uppstått är att klockan 20.00 applåderar grannarna från fönster, balkonger och gator för de som arbetar inom vården.

Vad har du för bakgrund? 

– Jag startade Notting Hill Bike tours i April 2017. Jag har varit väldigt mycket i London ända sedan tonåren och blev något av en anglofil. Som ung var det mest ett stort intresse för Londons fotboll, musik, shopping, nöjesliv och den allmänna livsstilen som senare började inkludera även dess fascinerande historia och arkitektur. Tidigare i livet så har jag bland annat drivit vandrarhem, kafé och restaurang i Stockholm. Som det ser ut just nu i värden så är mitt lilla företag inte det jag tänker på i första hand. Men jag är en obotlig optimist och tror att när detta förhoppningsvis snart är över så kommer folk att vilja ut och resa igen tämligen omgående. London är ett fantastisk resmål året om och förhoppningsvis kommer bokningarna snart ta fart igen.

 

 

 

2 kommentarer

  1. Erik: Underbara London, lycka till när det kör igång igen!
  2. Ola Wallin: Tack Erik! Mvh från London / Ola
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024