Annons:

SAS har räddat 2 000 sårade ukrainare

SAS har genomfört sin hundrade evakueringsflygning av skadade ukrainare och förlängt avtalet i nio månader. Av: Leif Holmkvist.

I november pensionerade SAS sin sista 30 år gamla Boeing 737-700 och byggde om den till ambulansplan. Sedan dess har över 2 000 svårt sårade ukrainska medborgare kunnat flygas från ett evakueringscenter i Polen för att få avancerad sjukvård i Europa.

Den 1 februari genomfördes den hundrade evakueringsflygningen. Dagen därpå förlängdes avtalet med norska försvaret och sjukvårdsstyrelsen i ytterligare nio månader. SAS har tidigare bidragit med evakuering vid många tillfällen, bland annat vid tsunamin 2004 och från Afghanistan.

En kommentar

  1. Anders: Nja... Den maskin som pensionerades i november var LN-RRB och flyger nu för det kanadensiska flygbolaget Canadian North. Den nuvarande flygande ambulansen, SAS Medevac, har varit i tjänst sedan 2022 och är LN-RPJ och har vi det här laget evakuerat 2 183 patienter på de drygt 100 flygningar som genomförts. Det har alltså inte transporterats så många sedan i november.
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024