Annons:

En gorillaunge har fötts på Kolmården

Lördagen den 12 september såg en gorillaunge dagens ljus på Kolmården. Födseln gick lugnt till och mamma Kiburi och den lilla ungen mår bra. Det här är den tredje gorillan som fötts i Sverige och samtliga har fötts på Kolmården. Gorillan är idag en akut hotad art på grund av tjuvjakt och skogsskövling. Kolmården stödjer därför bland annat projekt i Nigeria för att skydda gorillorna, enligt ett pressmeddelande.

I lördags, den 12 september, föddes en liten gorillaunge på Kolmården. Gorillahonan Kiburi har varit dräktig i ca 8,5 månader och djurvårdarna har den senaste tiden jobbat i skift för att följa utvecklingen och kunna vara på plats när det var dags för den lilla ungen att se dagens ljus. Förloppet gick väldigt bra och Kiburi tog snabbt till sig ungen som kom igång med diandet. Pappan till gorillaflockens nytillskott är Enzo som väckte stor uppmärksamhet när han själv föddes på Kolmården för 14 år sedan. Han var nämligen den första gorillan att födas i Sverige.

– Vi är så glada över att en liten gorillaunge har fötts hos oss igen! Det här är både pappa Enzo och mamma Kiburis första unge. Den första tiden kommer ungen och mamman hålla sig väldigt nära varandra och därför har vi inte kunnat se om det är en hona eller hane än. Men det ska bli fantastiskt att nu få följa utvecklingen av den här nya lilla flockmedlemmen, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården i ett pressmeddelande.

– Våra tre viktigaste uppdrag som djurpark är utbildning, forskning och bevarande. Tillsammans med andra parker världen över finansierar vi både projekt för att skydda djuren i sina naturliga livsmiljöer och bedriver bevarandeprogram för hotade djurarter. Gorillan är en akut hotad art på grund av bland annat tjuvskytte och skogsskövling och Kolmården är bland annat med och finansierar ett projekt i Nigeria där parkvakter skyddar gorillaområden, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024