Annons:

”Sverige förtjänar en turistminister”

Den pågående pandemin har drabbat all turism och resande hårt. Permitteringsgraden för resebyråer och researrangörer är 83 procent, högst bland alla näringar. Därför behöver regeringen förlänga de generella stödåtgärderna och inrätta en turistminister, skriver resebranschföreningen SRF i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

– Coronapandemin har slagit skoningslöst mot rese- och besöksnäringen, med en permitteringsgrad på upp till 83 procent. Men regeringen har inte vidtagit några riktade åtgärder för att stödja denna basnäring. Regeringen behöver förlänga de generella stödåtgärderna för branschen och borde inrätta en turistminister, skriver Didrik von Seth och Kent Wallstedt, generalsekreterare respektive ordförande i resebranschföreningen SRF.

I artikeln lyfter SRF den betydelse turistnäringen har för sysselsättningen och ekonomin, både i Sverige och globalt. I dag jobbar var tionde person i världen inom turistnäringen. I Sverige spenderade utländska besökare förra året 144 miljarder kronor och besöksnäringen sysselsatte över 200 000 människor.

Rese- och besöksnäringen är en basnäring med stor betydelse för Sveriges tillväxt och sysselsättning. Därför behöver stödåtgärderna till reseföretagen förlängas. Dessutom behöver Sverige en turistminister som långsiktigt arbetar för en hållbar turismindustri – det skulle gynna hela Sverige, skriver SRF.

5 kommentarer

  1. Bengt Ullenius: Helt rätt väg att gå. Ett eget departement, som samordnar.
  2. Marcus Andersson: Detta skulle vi haft för längesen.. att inte ha en turistminister visar att regeringen inte på riktigt ser besöksnäringens betydelse för samhällets ekonomiska tillväxt. Visa nu att ni tar oss på allvar!
  3. Emil: Väldigt vad mkt idéer SRF har nu när allt redan inträffat. Det är ju så enkelt att framstå som den självklara problemlösaren när problemet redan uppstått. Var fanns SRF innan pandemin kom? Om det nu är så viktigt för Sverige med turism och resenäringen så skulle väl detta föreslagits innan, när Finanskrisen inträffade sist t.ex
  4. Charlie Lagerberg: Hallå Emil - SRF och övriga aktörer i branschen har ställt detta krav sedan 70-talet!!!!!
  5. Emil: Hallå Charlie - och hur är det med garantifonden då?. Den kom man på nu, trots att man vetat länge att paketreselagen inte är anpassad för extraordinära situationer. Hade man föreslagit en resegarantifond lite tidigare så kanske Resebranschen inte suttit riktigt lika mkt i den skit de sitter i nu
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024