Annons:

Sol- och badresor rusar när restriktionerna försvinner

Regeringens besked i torsdags om att coronarestriktionerna kommer hävas den 9 februari ledde till en rusch efter sol- och badresor, och fredagen uppvisade de högsta bokningssiffrorna på över 2 år. Bokningarna av semesterresor till solen har på några dagar återhämtat sig till samma nivåer som innan pandemin, visar statistik från resebyrån Ticket, enligt ett pressmeddelande.

Efter två års ökenvandring så har vändningen kommit chockerande snabbt.

Återhämtningen påbörjades redan för ett par veckor sedan, när bland annat Danmark gav besked om att de skulle häva sina restriktioner. Resebokningarna fördubblades då jämfört med veckorna och månaderna innan, men ökningen skedde från låga nivåer så det var fortfarande en bra bit kvar till ett normalår. Men efter regeringens besked om att coronarestriktionerna hävs den 9 februari så verkar även de mer avvaktande kunderna nu ha valt att slå till.

– Efter två års ökenvandring så har vändningen kommit chockerande snabbt. De senaste dagarna har försäljningen 8-dubblats jämfört med förra året, och vi är nu tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Den bokningsrusch vi såg i fredags hade betraktats som en väldigt bra försäljningsdag även innan pandemin, säger Michael Kapil, i ett pressmeddelande.

Det som bokas är uteslutande sol- och badresmål, medan storstäder som New York, Bangkok och London har tappat i popularitet. Kunderna prioriterar dessutom enkla och okomplicerade resor högre än tidigare, medan resmål som upplevs som krångliga väljs bort. De flesta väljer därför att resa inom EU, eftersom det då vanligtvis räcker med att man har ett vaccinintyg.

Topp 10 bokade resmål just nu (placering 2019 inom parentes):

  1. Gran Canaria, Spanien (1)
  2. Mallorca, Spanien (3)
  3. Rhodos, Grekland (8)
  4. Larnaca, Cypern (7)
  5. Teneriffa, Spanien (4)
  6. Kreta, Grekland (6)
  7. Phuket, Thailand (5)
  8. Dubai, Förenade Arabemiraten (NY)
  9. Malaga, Spanien (NY)
  10. Rom, Italien (NY)

Källa: Tickets statistik över resebokningar 24 januari-6 februari (både charter och reguljärflyg)

Kommentarer är stängda.