Annons:

Nytt turismrekord i Sverige

Sverige slog alla tidigare rekord för utländska övernattningar under 2009, trots minskat resande i övriga Europa.

Volymerna på svenska boendeanläggningar ökade ifjol med 2,1 procent. Utländska besökares övernattningar ökade med 3,3 procent och översteg därmed 2008 års rekordvolymer. Samtidigt beräknas resandet till och inom övriga Europa ha minskat med över 5 procent, meddelar Tillväxtverket.
 
Affärsresandet minskade kraftigt ifjol på grund av lågkonjunkturen. Det är privatresenärer och besökare från utlandet som har bidragit till det nya rekordet. Framför allt har de billigare boendeformerna ökat.
 
Övernattningarna på campingplatserna ökade med 6,1 procent och på förmedlade privata stugor och lägenheter var ökningen 4,4 procent. På hotellen låg övernattningarna kvar på samma nivå som under 2008, men antalet sålda rum minskade med 3 procent och de totala logiintäkterna minskade med hela 5,2 procent.
 
Stockholm drabbades hårdast av de sänkta intäkterna med en minskning med 7,7 procent i löpande priser.
– Vi lämnar ett bra år bakom oss men bilden blir en annan när vi ser till intäkterna som rasar. Förutsättningarna för besöksnäringen att fortsätta utvecklas försvåras när intäkterna försvinner, särskilt från affärsresenärerna. Därför är det viktigt att Sverige förstärker den marknadsföring som krävs för att ta de marknadsandelar som vi har för att stå stärkta när finanskrisen och lågkonjunkturen vänder, säger Mats Hulth, vd för SHR.
Totalt genererades 51,8 miljoner övernattningar på de svenska boendeanläggningarna under 2009. De nordiska närmarknaderna ökade med nästan 12 procent. Vissa marknader utanför Norden, som till exempel Polen, plus 35 procent, och Italien, plus 20 procent, ökade kraftigt, men övernattningarna från Europa som helhet minskade med nästan två procent.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024