Annons:

Charter till Norrland läggs ner

Satsningen på kortsemester med charterflyg till östra Norrbotten har kraschat. Bolaget Destination Arctic Circle, DAC, som fått minst 3,5 miljoner kronor i stöd av staten och EU, har gått i konkurs.

Bristande förmåga att organisera och administrera arbetet anges som orsaker till fiaskot.
Förra sommaren landade 17 charterflyg från Schweiz och Tyskland på Kiruna flygplats med resenärer som reste vidare på sightseeing och aktiviteter i Tornedalen. Men redan då misskötte DAC sina åtaganden och gav projektet bad will.
– DAC infriade inte sina löften, exempelvis med prissättning. De utländska arrangörerna var besvikna, minst sagt. Det är tragiskt, för produkterna som DAC tagit fram var väldigt bra, säger Jan Billow, som leder systerprojektet i Jämtland/Härjedalen, som inte berörs av konkursen.
Men trots konkursen kommer sex, sju charterflyg att flyga till Kiruna i sommar.
I samarbete med ett mindre italienskt-svenskt flygbolag genomför den schweiziska arrangören Kon-Tiki flera resor på ren kommersiell basis.
– Men bortfallet från chartern betyder att reguljärplanen hit upp kommer att bli tvärfyllda av tyskar som vill hit. Vi skulle behöva fler avgångar och jobbar med SAS för att lösa kapacitetsproblemen, säger Peter Salomonsson, turistchef i Kiruna kommun.
I Jämtland/Härjedalen fortsätter projektet som planerat ytterligare ett år.
8 charterflyg från Stuttgart flyger till Östersund i sommar.
Förra sommaren beräknades att de tyska charterturister stannade i genomsnitt 12 dagar i regionen och omsatte 10 miljoner kronor.
KATARINA ERIKSSON

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024