Annons:

Scandinavian Light möter kritik hos lågprisbolagen

SAS nya lågpriskoncept "Scandinavian Light", med låga priser till en rad europeiska semesterorter, har gjort succé hos kunderna. Men hos lågprisbolagens företrädare väcker satsningen ont blod.

– Försäljningen har gått över förväntat. Trots helgerna har vi sålt över 40 000 stolar den första månaden, säger Eva-Karin Dahl, ansvarig för Scandinavian Light.
Den nya produkten, med arbetsnamnet Scandinavian Light, lanseras i slutet av mars. Fyra flygplan flyger till 19 destinationer från Arlanda och Kastrup. Priset är mellan 565 och 1600 kronor inklusive skatt.
– Vi börjar i liten skala, men ambitionen är att utöka till fler destinationer med stort privatresesegment.
Scandinavian Light, som är ett eget affärsområde under Scandinavian Airlines, är en utpräglad lågkostnadssatsning med begränsad service. De säljer endast enkla biljetter ”från a till b”, serverar inte mat, har inte interliningavtal, hanterar inte bagage vid transfer och kommer på sikt endast distribuera biljetterna via en egen hemsida (klar under våren). Kabinpersonalen är från SAS, men genom fackliga förhandlingar har produktiviteten ökats.
Men lågprisbolagens företrädare beskyller SAS för prisdumpning.
– När SAS med sina höga omkostnader plötsligt sänker priserna kraftigt är det fråga om prisdumpning. De vill slå ihjäl konkurrensen, säger Johnni Overbye, vd för Sterling
Han får medhåll av Goodjets förre vd Reidar Svedahl.
– Titta på prisskillnaden mellan att flyga mellan Kiruna-Arlanda och Arlanda-Nice med SAS. På det här sättet låter SAS gruvarbetarna i Kiruna subventionera lyxlirarnas golfresor med Light till Nice.
Eva-Karin Dahl tar tar kritiken med ro:
– Scandinavian Light har inget existensberättigande om det inte är lönsamt i sig själv.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT/ULF WALLin

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024