Annons:

SAS-chefen: Vi är på rätt väg

Dämpad tillväxt, svagare totalmarknader, nedläggning av linjer och minskat antal frekvenser. Läget är fortsatt dystert för SAS-koncernen, men vinstsiffrorna under hösten piggar upp.

Omsättningen minskade och SAS har en ackumulerad förlust hittills i år på 1,2 miljarder kronor. Det tredje kvartalet redovisar dock SAS positiva siffror, 101 miljoner.
Trafikutvecklingen har generellt varit sämre än förväntat för koncernens olika flygbolag under året. Den svaga trafikutvecklingen innebar att kabinfaktor sjönk med 1,4 procentenheter till 74 procent. Den interkontinentala trafiken minskade exempelvis med 2,3 procent under perioden.
När SAS redovisar sitt delårsbokslut minskade alltså omsättningen med nära 9 procent till 43, 9 miljarder kronor (48,2) under januari-september.
Resultatet efter finansnetto, före skatt, blev en förlust på 1 miljard 225 miljoner kronor för niomånadersperioden. SAS niomånadersrapport visar att koncernen noterade en vinst på 564 miljoner kronor efter avskrivningar och reavinster för tredje kvartalet, men det är ändå en resultatförsämring jämfört med samma tremånadersperiod förra året (640).Före dessa justeringar var vinsten 101 miljoner kronor.
– Resultatet för det tredje kvartalet är naturligtvis inte tillfredsställande, men vi kan glädjas över att de lägre intäkterna nu helt har kompenserats på kostnadssidan. Vi är på rätt väg,men vi måste igenom vårt besparingsprogram till 100 procent, säger koncernchefen Jörgen Lindegaard.
Enligt SAS-ledningen finns det ändå positiva tecken i verksamheten. Enhetskostnaden, det vill säga vad det kostar koncernen att producera varje stolssäte,minskade med 14 procent under det tredje kvartalet.
Omstruktureringsprogrammet, ”Turnaround”, går enligt plan och var under september till och med något snabbare än planerat.
SAS egen prognos för helåret, en förlust på cirka 2 miljarder kronor, förändras inte, enligt koncernledningen.
För att förbättra resultatet har SAS bestämt sig för att sälja kontorsfastigheterna i Frösundavik till fastighetsföretaget Nordic Renting. Försäljningen inbringar 1,1 miljarder kronor till SAS. Samtidigt har parterna skrivit avtal som innebär att SAS fortsätter som hyresgäst.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024