Annons:

Fusionen lyckosam för SAS Braathens

SAS Braathens väntas gå med vinst redan i år, enligt bolagets vd Petter Jensen. Därmed visar sig sammanslagningen av norska Scandinavian Airlines och Braathens lyckosam.

”Vi har fått en bra start. Det har gått mycket bättre än väntat. Genom fusionen har vi sänkt kostnaderna kraftigt, vilket gör att vi på allvar tagit upp den stenhårda konkurrensen med lågprisbolagen, säger Petter Jensen till DI.
En ordentlig nedskärning inom organisationen och stora lönesänkningar för personalen, ska bidra till att sänka de årliga kostnaderna med flera hundra miljoner kronor. Åtgärderna väntas få full effekt först i år och nästa år.
Fusionen ägde rum i fjol, som åtgärd mot stora ekonomiska problem. En offensiv inleddes i somras, där man marknadsförde SAS Braathens som ett lågprisbolag med extra service för dem som vill betala mer. Prissänkningar på i snitt 30 procent och en rad nya linjer från Norge, introducerades.
Antalet passagerare ökade i fjol med 3,6 procent till 8,8 miljoner. Rörelseresultatet stannade på plus 4 miljoner kronor, men resultatet landade på minus 162 miljoner kronor.
Enligt Petter Jensen har flygbolagets kostnader sänkts flera tiotals miljoner genom att fler biljetter bokas över internet, en trend han tror håller i sig, skriver DI.
Förutom hård konkurrens och höga oljepriser är problemet med det norska konkurrensverket, ett orosmoln framöver. SAS Braathens anklagas för att ha missbrukat sin dominerande ställning inrikes och kan få böta upp till 20 miljoner norska kronor.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024