Annons:

Rosén till angrepp mot EU:s kompensationsregler

EU äventyrar flygpassagerarnas säkerhet, hävdar Harald Rosén, generalsekreterare för Svenskt Flyg. Kommissionen bortser från de minimikrav på väderleken som myndigheter fastställt och beskyller flygbolagen för att regelbundet ställa in flygningar i onödan, menar han.

I en debattartikel i DI går Harald Rosén till angrepp mot det nya EU-direktivet om flygpassagerares rättigheter vid förseningar, som redan överklagats av samtliga flygbolagsorganisationer och kommer att tas upp i EU-domstolen i oktober.
I informationskampanjen om de nya rättigheterna hörsammade inte EU flygbolagens krav på att ge korrekt information, menar Rosén. ”EU, i sin iver att sända positiva signaler gav istället ut en skönmålad information som underlät att nämna när passagerarna inte har rätt till ekonomisk kompensation,” skriver han.
När det gäller reglerna om flygsäkerhet citerar Rosén ett uttalande på EU:s hemsida. Bland annat står där: ”Nuvarande tekniska utveckling gör det möjligt för ett flygplan att i nästan alla fall starta eller landa under mycket svåra väderleksförhållanden. Det är märkligt att flygbolag fortsätter – som förr i tiden – att felaktigt åberopa dåligt väder som undantag.”
Rosen som menar att det inte är konstigt att EU-kommissionen anmälts för prövning av ”vanstyre,” genom att bortse från de minimikrav som fastställts av myndigheter för när man får flyga.
För att ett flygbolag ska ta ett flygplan ur trafik av säkerhetsskäl, måste också grunden för beslutet bevisas, annars måste kompensation betalas ut till passagerarna. Vid ett fullsatt plan kan summan uppgå till flera hundra tusen kronor.
”De som kan komma att drabbas av denna inkompetenta regel är passagerarna, flygsäkerheten och – sist men inte minst – tilltron till EU och dess förmåga att skapa regler som fungerar i den bistra verkligheten,” skriver Rosén, som poängterar att flygbolagens överordnade mål är att se till passagerarnas säkerhet.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024