Annons:

Flygbolagen kan få betala för sina utsläpp

Biljettpriserna blir upp till nio euro dyrare om EU-kommissionen lyckas inkludera flygbolagen i handeln med utsläppsrättigheter. Men SAS är positivt inställt.

EU-kommissionen vill inkludera flygbolagen i sin strategi för att komma tillrätta med klimatförändringarna, skriver Financial Times. Enligt förslaget ska restriktioner av koldioxid införas, precis som inom olje- och energisektorn, vilket öppnar för handel med utsläppsrätter.
Lufthansa är ett av de flygbolag som utrycker en viss oro inför förslaget. Men flera andra ledande flygbolag är positiva, däribland British Airways och SAS.
– Det är ett utmärkt bra förslag. Handel med utsläppsrätter gynnar de bolag som har de renaste motorerna och nyaste flygplansflottorna. Vi har marknadens bästa motorer, och en lag om att även vi skulle inkluderas bland de bolag som handlar med utsläppsrätter skulle bara ge oss en konkurrensfördel, säger Bertil Termert, informationschef på SAS-koncernen till Realtid.se. Det är att definitivt att föredra framför någon annan typ av schablonskatt som inte alls skulle påverka beteendet hos flygbolagen. En sådan miljöskatt skulle bara bli en bland många andra skatter.
Stavros Dimas, EU-kommissionens miljökommissionär, säger till Financial Times att han hoppas kunna lägga fram förslaget under hösten. Men påpekar samtidigt att det inte är troligt att de nya reglerna kommer att vara klara förrän flera år efter 2008, det år som man från början siktat på.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024