Annons:

SAS-piloter får betala skadestånd för olovlig strejk

Strejken på Kastrup i januari var olovlig och piloterna ska därför betala skadestånd till SAS. Det är dock ännu oklart hur många piloter som verkligen strejkade och hur många som hade andra skäl för att inte flyga. Och parterna förespråkar helt olika skadeståndsnivåer.

SAS piloter medger att strejken på Kastrup i januari var olovlig och går med på att betala skadestånd. I närmare tre dagar fick alla flyg ställas in och 70 000 passagerare drabbades. Enligt SAS ska strejken ha kostat flygbolaget 200 miljoner kronor.
– De satte verkligen SAS på pottkanten, det var en extrem situation för bolaget, säger Pia Schöldström, jurist på Transportgruppen som företräder SAS i Arbetsdomstolen.
Omfattningen av strejken menar SAS motiverar till ett högt skadestånd, 10 000 kronor per pilot. Men pilotföreningarna framhåller normalbeloppet på 2 000 kronor.
Det är ännu inte klart vilka piloter som verkligen strejkade eftersom ett antal säger att de inte var i form för att flyga. Av de 270 piloter som inte flög under dessa dagar har 20 konstaterats ha andra och godtagbara skäl.
Huvudförhandlingen kommer inte att ske förrän i januari nästa år, om parterna inte förlikats dessförinnan, enligt DI.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024