Annons:

Uppgifter om flygpassagerare får inte lämnas till USA

EG-domstolen har beslutat att avtalet mellan EU och USA om att lämna ut personuppgifter om flygresenärer är olagligt. De europeiska flygbolag som nu vägrar riskerar att förlora landningstillstånd och få böter.

Avtalet mellan USA och EU om att lämna ut personuppgifter om flygresenärer är olagligt enligt EG-domstolen. Grunden till avtalet är att USA säger att uppgifterna är nödvändiga i kampen mot terrorism. Europaparlamentet menar att avtalet bryter mot privatpersoners sekretess och att USA inte ger tillräckliga garantier om att skydda uppgifterna.
De europeiska flygbolagen ska vidarebefordra 34 olika uppgifter om sina passagerare. Namn, adress, telefonnummer och information om vilka kreditkort som använts för att betala resan är några av uppgifterna som USA kräver. USA har hotat att dra in flygbolagens landningstillstånd om de inte överlämnar uppgifterna, enligt SR.
De europeiska flygbolag som nu vägrar hotas av böter på 40 000 kronor och USA har meddelat att man kommer att utsätta passagerarna för en tidsödande kontroll vid landningen om uppgifterna inte lämnas in, enligt DI.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024