Annons:

Resegarantilagen ses över i Danmark

FLYG Den danska regeringen vill förbättra resenärernas ställning vid flygbolagskonkurser. I Sverige ter sig förändringar av resegarantilagen avlägsna, trots år av påtryckningar.  Den danska näringsministern Lena Espersen har efter Sterlings konkurs deklarerat att hon vill göra det möjligt för resenärer att få ersättning även i flygbolagskonkurser, då en resa plockats ihop från olika leverantörer. – Det finns ett behov att utvidga gällande regler om resegarantier så att de passar danskarnas resemönster, säger Lena Espersen i danska medier.

I Sverige avvaktar konsumentminister Nyamko Sabuni EU-kommissionens pågående arbete med ett förslag om revidering av paketresedirektivet inom EU.  
– Det är för närvarande inte aktuellt att utsträcka resegarantin till att omfatta alla typer av flygbiljetter. Det är viktigt att samma regler gäller i hela EU, eftersom nationella bestämmelser skulle få begränsad betydelse. För det andra är det av konkurrensskäl viktigt att det inte ställs högre krav på svenska flygbolag än utländska konkurrenter, sade Nyamko Sabuni, som svar på en riksdagsfråga i november i år.
Enligt pressekreterare Yoav Bartal kommer det troligtvis inte något förslag från EU-kommissionen före år 2010 och någon information om att det då skulle gälla även för reguljärflyg finns inte. 
Svenska Resebyråföreningens vd Tomas G Olsson är upprörd över att svenska regeringen inte förändrar reglerna.
– Vi har tagit upp frågan åtskilliga gånger, men de förefaller inte vilja göra något åt problemet. Flygbolagens starka lobbyister verkar lyckas bättre.
Ordföranden för den norska resebyråföreningen, Rolf Forsdahl, är också upprörd.
– Med dagens situation i flygindustrin där jag ganska säker på att vi kommer att se fler konkurser, är det lite pinsamt att danskarna visar handlingsvilja medan vi sitter stilla, säger Forsdahl till DN.
Det norska kommunikationsdepartementet har dock kallat till möte med flygsällskap, resebyråföreningen och konsumentintressen för att diskutera hur flygresor kan bli omfattade av resegarantin.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024