Annons:

EG-domstolen reder ut skillnader mellan inställda och försenade flygningar

Vad är skillnaden mellan en försenad och en inställd flygning, och varför är bara resenärer drabbade av det ena men inte det andra berättigade ersättning? Det ska EG-domstolen reda ut.

I två pågående rättsfall har skillnaden mellan en försenad och en inställd flygning blivit ett fall för EG-domstolen, enligt Svenska Resebyråföreningen. I båda fallen har passagerarna utsatts för förseningar med över 20 timmar, men bara den inställda flygningen ger rätt till en ekonomisk kompensation om 600 euro.
 
Frågan som nu ska tas upp av EG-domstolen är varför två lika långa fördröjda passagerare inte har samma rättigheter.
 
Generaladvokaten har lämnat ett förslag till avgörande inför behandlingen i EG-domstolen. Hon påpekar att principen om likabehandling eller icke-diskriminering innebär att jämförbara situationer inte får behandlas olika. Om ett flyg ställs in och en passagerare erbjuds ombokning till ett annat flyg 24 timmar senare är denne berättigad till ersättning, men om en flygning blir 24 timmar försenad har passagerarna inte rätt till ersättning. Detta står enligt generaladvokaten i strid med likabehandlingsprincipen.
 
Om domstolen inte skulle instämma i generaladvokatens synsätt föreslår hon att man tar hänsyn till ett antal gjorda observationer.
 
”Följande faktorer har i domstolen samt i nationell rättspraxis och doktrin angetts som möjliga indikationer på att en flygning har ställts in: byte av lufttrafikföretag, byte av flygplan, byte av flygnummer, byte av avgångs- eller ankomstflygplats, återlämnande av bagage till passagerare, ny incheckning för passagerare, tilldelning av ny sittplats, ombokning av alla passagerare till ett annat eller flera andra flygplan, utfärdande av nya boardingkort och den omständigheten att piloten (eller någon annan av lufttrafikföretagets anställda) säger att flygningen är inställd eller den anges som inställd på avgångstavlan.”
”Sunt förnuft säger att alla dessa faktorer kan utgöra indikationer på att en flygning har ställts in och inte endast är försenad. Ju fler av dessa faktorer som föreligger samtidigt, desto mer sannolikt är det att det faktiskt rör sig om en inställd flygning. På motsvarande sätt anser jag inte att en enda enskild faktor kan vara avgörande.”
”Eftersom ingen av dessa faktorer ensam kan vara avgörande för om en flygning ställts in, måste de nationella domstolarna i varje enskilt fall bedöma betydelsen av var och en av dem, när flera faktorer föreligger samtidigt. Detta kan leda till avsevärda problem med rättssäkerheten.”
 
Den befintliga förordningen ger inget svar om när en försening kan betraktas som en inställning och EG-domstolen är inte behörig att fastställa en sådan tidsgräns. De nationella domstolarna måste därför ta ställning i frågan i varje enskilt fall.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024